День Незалежності у Львові: вишиванки, класична музика, шоу байкерів та забіг тверезості під музику

Катерина Поліщук  |  Середа, 21 серпня 2013, 16:44
Цього року День Незалежності Львів святкуватиме розмірено, без зайвої помпезності і з акцентом на здоровий спосіб життя.
День Незалежності у Львові: вишиванки, класична музика, шоу байкерів та забіг тверезості під музику

Святкування почнеться з відзначення Дня Державного прапора та Дня вишиванки 23 серпня. Шостий рік поспіль цього дня всі працівники Львівської міської ради прийдуть на роботу у вишиванках. У ратуші закликають всіх львів’ян приєднатися до акції та прийти на свої робочі місця у традиційному українському строї. Також вишитими сорочками прикрасять скульптури-фонтани Нептуна, Адоніса, Амфітріти та Діани. Античні боги у вишиванках грітимуться аж до 2 вересня.

Щодо самого Дня Незалежності, то у львів’ян він почнеться з симфонічної музики на площі Ринок. 24 серпня о дев’ятій ранку на площі Ринок вдруге відбудеться унікальний музичний перфоманс: чотири струнні квартети музикантів з оркестру «Віртуози Львова» утворять живу музичну квадросистему. Протягом півгодини кожен охочий зможе зайти в коло послухати класичну музику і відчути на собі ефект квадросистеми  «на живо».

Далі площа Ринок стане майданчиком для виступів дитячих колективів, і святкування дня міста розпорошиться по районах: шоу байкерів на Сихові, ярмарок народних ремесел, рок-концерт та концерт аматорських гуртів сусідніх країн на Левандівці. Старші гості та львів’яни зможуть пригадати як починалась незалежність на ностальгічному концерті діаспорянина з Канади Ігоря Богдана, який співпрацював з ВІА «Ватра» (складу І. Білозіра), гуртом Олега Кульчицького та гуртом «Галичани». З 16:00 тут звучатимуть патріотичні пісні, народні та сучасні естрадні мелодії.

Однією з цікавинок буде Всеукраїнський тверезий пробіг, присвячений Дню Незалежності України, «За тверезу націю». Пробіг стартуватиме о 14:30 від площі перед Оперним театром через приміські села Зимна вода і  Рудно. Повертатимуться до Львова тим же маршрутом. Загалом дистанція забігу складає близько 30 км.  «Ми хочемо залучити молодь до свідомо тверезого та здорового способу життя, замінивши шкідливі звички на спорт та активний відпочинок» - повідомляють організатори. Учасникам радять захопити із собою плавки, купальник та рушник, адже будуть купатися. Пробіг супроводжуватиметься веселою та гучною музикою. Організаторами забігу є Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК), організації "Твереза Україна", "Борець" і  "ЗСУВ".

Прогнозовано в розважальних заходах візьмуть участь понад 10 тисяч громадян. Громадський порядок під час святкувань охоронятиме 221 міліціонер. Також буде збільшено кількість нарядів Державної автомобільної інспекції, Державної служби охорони та патрульної служби.

Програма святкувань:

09.00-10.30   

Проект «Ранок Незалежності» - камерна музика і вранішня кава від оркестру «Віртуози Львова».  Площа Ринок перед входом до Ратуші. Класична музика у виконанні академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» в живій квадросистемі за філіжанкою кави.

10.00  

Подячна Божественна літургія за Україну в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, Сихів, храм Різдва Пресвятої Богородиці.

11.00  

Проект «На Повітряній більше повітря» - День Незалежності на Левандівці. Беріть дітей і батьків та гайда на Левандівку - там вас чекають. Левандівський парк, вул. Повітряна  

Увесь день концерти аматорських гуртів з Білорусі, Польщі та України, флеш-моби, соціальні екскурсії «на районі», майстер-класи, конкурси та призи.  У парку працюватиме ярмарок народних ремесел країн-учасників. А з 13.00 відбуватимуться майстер-класи майстрів з України, Білорусії та Польщі:  вітраж на склі, декупаж – декорування дерев’яних виробів, паперова пластика, кінусайга – виготовлення малюнків на пінопласті, витинанки, сувеніри з тканини, сережки з кульок. Також гості свята зможуть долучити до двох флеш-мобів, які символізують солідарність та партнерство країн-учасників: майстер-клас  гуцульського танцю для країн-учасників та спільне виконання Гімну Європи.

13.00  

 Шоу байкерів. Сихів, біля «Сільпо», пр-т Червоної Калини, 62

13.30-14.45   

 Експозиційна виставка автомобілів MINICooper у рамках міжнародного з’їзду «MiniGathering». На площі біля пам’ятника Міцкевичу.

14.00  

 Спортивні змагання «Олімпійська надія»: «Боулінг» (влучання м’ячем у кеглі); «Бігуни» (підкинувши м’яча вгору, виставити фішку, далі від центру і зловити м’яч); «Естафета» (біг з ракеткою та м’ячем між фішками); «Сумо» (виштовхування з кола); «Футбольний калейдоскоп» (ведення м’яча слалом, між фішками); «Сильні та спритні» (віджимання від землі). А також турнір з шахів конкурс, забави. Сихів, площа перед КОЦ імені О. Довженка

14.00–19.00   

Концерт «Сурми Галичини» (дитячі колективи «Погулянка», «Левеня», «У колі друзів», «Полуничка»; колектив із Канади «Русалка»). Північна сторона  площі Ринок.

15.00  

 Виступ вершників спортивної школи «Буревісник». Сихів, площа перед Кінотеатром імені О. Довженка

15.30  

 Марш та виступ духового оркестру Львівської дитячої школи мистецтв №5 «Львівські фанфари». Сихів, площа перед КОЦ імені О. Довженка.

17.00  

 Урочисте віче з нагоди Дня Незалежності, святковий концерт колективів художньої самодіяльності. Сихів, КОЦ імені О. Довженка

17.00  

 Урочисте відкриття веломарафону Львів-Краків-2013. Представлення учасників веломарафону, патронів, спонсорів, організаторів. Пр-т Свободи біля Оперного театру.

17.00-19.00   

 Акафіст до Пресвятої Богородиці у виконанні хорової капели «Дударик». Площа перед пам’ятником  Т.Г. Шевченку, пр-т. Свободи.

 17.00-22.00  

 Концерт Ігоря Богдана – дарунок для львів’ян. Центральний парк культури та відпочинку ім.Б.Хмельницького. Для шанувальників традиційної української естради Ігор Богдан подарує свій концерт у Парку культури.

19.00-20.30   

 Світові класичні хіти від «Віртуозів Львова»: Ігор Мацелюх «Флейта Пана»; керівник оркестру, концерт-мейстер Володимир Дуда. Північна сторона площі Ринок.


comments powered by HyperComments