«Автономний Опір» просить медіа захистити їх від «Свободи»

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 19 серпня 2013, 17:41
Народний депутат від ВО «Свобода» львів'янин Юрій Михальчишин остаточно розсварився зі своїми колишніми соратниками з «Автономного Опору». Члени громадського руху «Автономний Опір» заявили, що їхніх активістів побила охорона Михальчишина. Нардеп, своєю чергою, написав на них заяву в міліцію і звинуватив у замаху на його життя і здоров'я.
«Автономний Опір» просить медіа захистити їх від «Свободи»

«Загалом відбулось два напади. Перший 25 червня 2013 року, коли ми спільно з низкою інших громадських рухів презентували наш соціальний центр «Цитадель». Перед прес-конференцією представники неофіційної охорони Михальчишина побили нашого активіста Зенона Дашака. Другий серйозний напад відбувся 15 серпня безпосередньо в приміщенні соціального центру. Туди увірвалося четверо людей в масках з арматурами та побили двох наших активістів. Це ті самі ж люди. Ми впізнали їх навіть в масках по статурі і голосу, оскільки раніше вони теж належали до «Автономного Опору», - каже Ярина Волошин, активістка громадського руху «Автономний Опір».

На думку громадських активістів, соратники Михальчишина вдались до таких дій, оскільки хочуть зупинити протести громадськості проти незаконних забудов схвалених  депутатами ВО «Свобода» у Львівській міській раді. Мовляв, Юрій Михальчишин сприймає будь-яку критику дій партії як особисту образу. Щоправда, звертатись в міліцію громадські активісти не збираються. Кажуть, що не вірять у справедливість міліції. «Вони все одно відкупляться. Ми знаємо, що інформаційний розголос їх більше зачіпає», - резюмує Ярина Волошин.

Натомість, нардеп Юрій Михальчишин вірить, що «наша міліція нас береже», тому звернувся до правоохоронних органів з заявою про загрозу його життю і здоров’ю. Причиною стали плакати, де він зображений з простреленою головою і підписом: «Зрадник – гірше ворога» та «Регіоналам свободівці продають землю під забудову, наплювавши на жителів вулиць Озаркевича, Куліша, Хмельницького, пл. Галицька, Підмурна».

Ймовірно, йдеться про нещодавній скандал довкола будівництва ТОВ «Розвиток нерухомості» житлового та офісного комплексу біля Собору св. Юра на вул. Озаркевича, 4-а, до якого причетний колишній львів’янин, а сьогодні депутат Верховної Ради від Партії регіонів Володимир Зубик. Автори плакату через «прострелений образ» ідейного лідера львівської «Свободи» Юрія Михальчишина тонко натякають, що депутати від ВО «Свободи», які мають більшість у міськраді, зігнорувавши протести громади, «здали» фірмі регіонала під забудову 0,45 га земель у буферній зоні охорони ЮНЕСКО.

На думку Михальчишина, плакати розповсюдили саме члени громадського руху «Автономний Опір». Нардеп назвав трьох активістів, яких вважає причетними до виготовлення плакату. Одна з підозрюваних, Вікторія Гладишева, ще недавно активно допомагала Михальчишину в розповсюдженні агітації під час передвиборчої кампанії до Верховної Ради. Активісти «Автономного Опору» причетність до плакатів заперечують.

Цікаво, що історія довкола плакатів з зображенням Михальчишина перегукується з історією графіті із портретом президента України Віктора Януковича з червоною плямою на лобі. Зокрема, коли в січні цього року Зарічний районний суд міста Суми визнав Ігоря Ганенка та Володимира Ніконенка винними у малюванні графіті із зображенням Януковича, і позбавив їх волі за хуліганство, то ВО «Свобода» назвала хлопців націоналістами. А член Політради ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко заявив, що «позбавлення волі за графіті із зображенням Януковича свідчить про те, що чинний президент боїться суспільства і готовий застосовувати репресії до всіх активних громадян, тих хто відкрито протестує проти антиукраїнської, антисоціальної влади». Натомість, діі Михальчишина у Політраді партії  ВО «Свобода» наразі не коментують.

Довідка: «Автономний Опір» це громадський рух, який діє у Львові вже чотири роки. Він об’єднує в собі активістів різних громадських організацій, переважно націоналістичного спрямування, та ініціативної молоді. В основних засадах руху: ведення здорового способу життя, неприналежність до жодної політичної партії, пошана до минулого та боротьба проти проявів класової несправедливості. Рух не має чіткої ієрархії та лідера, а членство в русі – ніде не фіксується. За словами Ярини Волошин, активістки громадського руху «Автономний Опір», в львівський осередок входить близько сорока осіб. Під час минулих виборів члени львівського осередку «Автономного Опору» активно співпрацювали з Юрієм Михальчишином. Зокрема, він читав їм лекції з історії та політології, підтримував ідейно та допомагав фінансово під час організації акцій. Частина активістів "Автономного Опору" вступили в партію ВО "Свобода" і досі активно з ним співпрацюють. Акції, які проводив «Автономний Опір»: парад вишиванок, смолоскипна хода в честь Героїв Крут та інші.  Інформаційний рупор «Автономного Опору»: www.opir.info. 

comments powered by HyperComments