Енергетична блокада по-львівськи. Два місяці без світла та п’ять років без опалення

Юлія Миколишин  |  Четвер, 15 серпня 2013, 16:56
У таких умовах живуть мешканці гуртожитку, що на вулиці Зеленій, 57. Якщо централізоване теплопостачання вимкнули ще кілька років тому, то електроенергію тільки нещодавно. Офіційна причина - неможливість підписати відповідні договори з надавачами послуг. Свого часу будинок у мерії для своїх працівників орендувало державне підприємство «Львівські авіалінії». У 2008 році на ньому розпочато процедуру банкрутства, а передати гуртожиток на обслуговування комунальним підприємствам у мерії вперто не хочуть. На це його мешканці мають своє пояснення.
Енергетична блокада по-львівськи. Два місяці без світла та п’ять років без опалення

Дитячі іграшки, відімкнений від мережі комп’ютер і гасова лампа.. У таких умовах уже два місяці проживає родина Ігоря Бурдака — глава сімейства, його дружина і дворічний Макар. Чоловік каже — за енергію мешканці гуртожитку сплачували вчасно і в повному обсязі, але незважаючи на це будинок від електромережі таки відімкнули. Тож тепер люди коротають вечори у повній темряві. «Ось сьогодні 21 століття на дворі, а ми змушені освітлювати приміщення керосиновою лампою, від якої йде нехороший такий запах для дитини. Але є хоч якесь світло – можна встати щось підсвітити. Стоїть комп’ютер, телефон, але нема можливості підзарядити. Мушу возити на роботу», - бідкається  мешканець гуртожитку Ігор Бурдак.

Два місяці дванадцять сімей, які проживають у гуртожитку,  сиділи без світла. Сьогодні дізналися про ще одну неприємну звістку. Працівники «Львівгазу» приїхали відключати їх і від газопостачання… Обурені мешканці зустріли інспекторів біля дверей під’їзду і накласти пломби на вентилі просто не дозволили. Ті реєструють акти «не допуску».

Люди кажуть – непроста ситуація склалася ще кілька років тому. Свого часу будинок для своїх працівників орендувало підприємство «Львівські авіалінії». У 2008 році його почали ліквідовувати через банкрутство, однак взяти гуртожиток на баланс мерія відмовилася. Чиновники прямо заявили – їх буде виселено. І це при тому, що свою позицію мешканці уже відстояли у кількох судах. Люди переконані – на нерухомість практично у центрі міста просто хтось «поклав око».

Кілька разів уже приходили невідомі та оглядали територію. Однак, на час, коли готувався матеріал стало відомо, що Львівська облдержадміністрація видала припис поновити електропостачання та забезпечити укладання відповідних угод. Проте в обіцянки люди уже не вірять. «Якщо до цього часу місто не вдалося вмовити включити енергопостачання і більше того – нам усі клерки пояснюють – та ви собі тишком підключіться до електромережі незаконно, несанкціоновано. А тим часом «Обленерго» кожен день відправляє на перевірку чи не зіпсовані пломби. Тобто, це навмисна провокація з міської влади», - каже Олександра Баб’як - юрист, який представляє інтереси мешканців.

Чи дотримається влада своїх обіцянок, буде відомо буквально за кілька днів. В іншому разі мешканці гуртожитку обіцяють жорсткі акції протесту.

 

 

comments powered by HyperComments