U-21. Збірна України каменя на камені не залишила від гри грецьких однолітків

Дмитро Майстренко  |  Четвер, 15 серпня 2013, 16:09
Чотири «сухих» м'ячі наших хлопців поставили на коліна молодіжну збірну Греції. Такий результат дозволяє з упевненістю дивитися на майбутні офіційні матчі в межах відбіркового циклу Чемпіонату Європи серед гравців до 21 року.
U-21. Збірна України каменя на камені не залишила від гри грецьких однолітків

Організація перед грою дуже засмутила тих,  хто прийшов підтримати молодіжну збірну на «Арену Львів». А працівники правоохоронних органів та стюарди, які відповідали за пропуск бажаючих на стадіон, послухали скандування «Ганьба!». Це біля одних із воріт вболівальники намагалися пройти на стадіон. Такий інцидент ускладнив роботу кореспондента «Справжньої Варти», який з півгодини не міг потрапити на стадіон, і бігав від одного входу до іншого. Щоправда, тут виникає інше запитання: чому був закритий вхід в акредитаційному центрі й нікого біля того входу не було? І лише після того, як незадоволені вболівальники залишили у спокої працівників на службовому вході, вдалося потрапити на трибуну.

А в цей час на полі збірна України з перших хвилин захопила ініціативу і впевнено володіла м’ячем. Хоча взяти участь у цьому матчі не змогли Віталій Буяльський та Олександр Караваєв, українська збірна мала вигляд потужної і злагодженої машини. І вже з перших хвилин біля воріт Діодіса почали виникати напівмоменти. Спочатку після пасу Болбата Будківський трохи не встиг до м’яча, а потім Пилип, поборовшись за верховий м’яч, скинув перед штрафним майданчиком під удар Владиславу Калитвинцеву, але удар в останнього не вдався. Владислав завдавав ще одного дальнього удару після підбирання з кутового, та грецький голкіпер був на місці, впевнено зафіксувавши м’яч.

Українські футболісти добре володіли м’ячем, їм вдавалася комбінаційна гра в короткий та середній пас. Вони майже не використовували довгих передач вперед. До таких дій вдавалися лише тоді, коли грецькі захисники відкривали зону і туди вбігав український футболіст. У карний майданчик наші хлопці теж намагалися ввійти за допомогою короткого та середнього пасу, незважаючи навіть не те, що на вістрі діяв далеко не низенький Пилип Будківський.

Тактична схема української збірної 4-2-3-1 часто трансформувалася у 4-2-1-3, коли і Болбат і Калитвинцев сміливо йшли вперед за підтримки флангових захисників. Підключення Насонова і Цурікова до атаки дозволяло крайнім півзахисникам зміщуватися в центр і створювати напругу в центральній зоні. Таке високе розташування крайніх півзахисників і захисників дозволяло застосовувати високий пресинг, що давав хороші результати – грецьким футболістам дуже складно було переходити від оборони в атаку. Як наслідок, гості часто просто вибивали м’яч вперед або за межі поля. І українські гравці дуже швидко повертали собі шкірного. А коли високий пресинг застосовували гості, то, до честі нашим молодим гравцям, вони не вибивали м’яч якомога швидше і якомога подалі, а виходили з під пресингу «через ближнього». І це їм вдавалося, змушуючи греків безцільно бігати за м’ячем.

Грецька ж збірна діяла за класичними 4-4-2. На вістрі діяли швидкий і технічний Ніколас Кареліс і височезний гравець англійського «Евертона» Апостолос Велліос. Саме вони повинні були нав’язувати боротьбу нашим захисникам. Але високий пресинг і колективний відбір м’яча від українських гравців просто не давали останньому потрапляти до форвардів гостей.

Мобільний рух наших футболістів під час атаки і захисту забезпечили повне домінування над суперником. Українські гравці весь час збільшували тиск на ворота Діодіса, перегравали один в один суперників і заробляли небезпечні штрафні. Натомість грецькі гравці навіть в контратаку не могли втекти. Нойок і Бабенко разом із Ордцем та Непляхом швидко перекривали кисень атакувальним потугам суперника й повертали м’яч у ноги своїй команді.

Такий тиск вділився у одинадцятиметровий штрафний удар у компенсований час до першого тайму. Ботбат обіграв по центру перед карним майданчиком суперника і проштовхнув м’яч вперед на Будківського. Пилип підсік шкіряного, обіграючи захисника, й останній зустрівся з рукою грецького футболіста. Юрій Можаровський вказав на «точку». Грецькі футболісти навіть не сперечалися.

Виконувати удар взявся сам Пилип Бутківський. І чудово на паузі ще до удару поставив Діодіса на коліна і впевнено відправив м’яч у лівий кут. На табло «нулик» змінився на «одиничку», а збірна Україна нарешті втілила свою перевагу в забитий м’яч.

Сказати, що греки у першому таймі були беззубими в атаці, значить нічого не сказати. Якщо продовжити метафору, то можна сказати, що суперник навіть словесно не огризався. Жодного небезпечного моменту біля воріт Артура Денчука греки не створили. Хіба, що напівмомент був. Коли Артур не втримав м’яч у руках і той відскочив до Кареліса, але грецький нападник не зумів як слід пробити по м’ячу і останній спокійно викотився за лицеву лінію. Це все на що спромоглися молоді греки за весь перший тайм.

На другий тайм керманич греків Костас Цанас виставив майже нову команду, провівши відразу вісім замін. І спочатку це дало результат. Греки у перші хвилини другої половини гри заволоділи м’ячем і пересунули гри на половину української збірної. Але до якихось небезпечних моментів чи хоча б напівмоментів у них так і не дійшло. Українські футболісти продемонстрували, що і захищатися вони можуть не гірше, аніж атакувати. А контрвипади наших хлопців були ще більш небезпечні, ніж позиційні атаки.

Цуріков відібрав на своєму фланзі м’яч і швидко запустив в атаку Болбата. Сергій протягнув шкіряного через півполя, відпасував на Будківського. Останній в дотик повернув на фланг на Бохашвілі. Євген заробив право на кутовий. Владислав Калитвинцев подав, а Цуріков замкнув дальню стійку, відправивши м’яч у ворота уже Яніотіса. 2:0. Потім ще Бохашвілі пробивав, але воротар був на місці. Сольний прохід Сергія Болбата греки зуміли перервати лише за допомогою фолу перед власним штрафним. Але удар Нойка заблокували захисники, які розгадали розіграш штрафного.

Лише на 63-й хвилині греки зуміли відправити м’яч у сітку воріт Денчука. Артур після простої подачі зі штрафного знову не зумів втримати шкіряного в руках, і тут як тут опинився Лагос, який без зайвих роздумів вразив ворота. Але арбітр на лінії підняв прапорець, зафіксувавши положення поза грою, і Юрій Можаровський відмінив взяття воріт.

Українці відповіли ударом активного Будківського. Пилип замикав головою подачу Цурікова на дальній стійці, але пробив трохи вище. Але вже через 5 хвилин Будківський виправився, результативно замкнувши подачу від лівого кутового прапорця. Цього разу стандарт виконав Сергій Болбат, а Будківський випередив захисника і голкіпера.

Кінцівку матчу українські футболісти провели повністю на половині греків, раз по раз перевіряючи Яніотіса. То Чурко, який з’явився замість Калитвинцева, дальніми ударами не давав розслабитися голкіперу, то Трояновський небезпечно прострілював зліва, але ні Кулач, ні все той же Чурко не встигли замкнути передачу.

Також варто відзначити підтримку львівської публіки, яка не змовкала впродовж усього матчу. Хоча не так багато було виділено секторів, але ті, що дозволено було заповнювати, створювали враження заповненого стадіону. А наприкінці матчу усі вболівальники підвелися і заспівали гімн в один голос. Мабуть, така підтримка надихнула Кулача, і він на 90+ своєю настирною грою зумів розписатися у воротах Яніотіса, довівши рахунок до непристойного. Нападник обікрав центральних захисників, вийшов сам-на-сам і пробив повз грецького стража воріт.

Греки, як і в першому таймі, так і в другому, не запам’яталися абсолютно нічим небезпечним чи конструктивним біля воріт нашої молодіжної збірної. Натомість українські футболісти продемонстрували якісну і головне результативну гру. Можна сказати, що репетиція пройшла на відмінно. І тепер потрібно не гірше зіграти в основній виставі, яка відбудеться вже  9 вересня на «Арені Львів» проти збірної Хорватії. А зараз Станіславський сказав би «Вірю!».

Сергій Ковалець

Сергій Ковалець: «У мене позитивні враження від гри. Я задоволений діями гравців. Сьогодні вони провели дуже добру гру. 4:0 – чи не забагато? Думаю, ні. Це хороший результат, бо нам вже 9 вересня грати офіційний матч у відбірному циклі до Чемпіонату Європи. У нас була домовленість, що гравці основного складу грають 60 хвилин, тому що на вихідник вони грали матчі за свої клуби. Також сьогодні не змогли взяти участь у матчі Караваєв та Буяльський, а це гравці, які однозначно можуть підсилити команду. Щодо Ігоря Озарківа, то це важливий гравець для нашої команди. Він пройшов усі юнацькі збірні і має досвід гри саме в таких матчах. І не дарма в кінці капітанська пов’язка перейшла саме до нього.

Також хочу відмітити й подякувати вболівальника, які так чудово сьогодні підтримували нашу команду. Це й для гравців дуже добре. Багато хто сьогодні вперше грали на «Арені Львів», і це добре, що вони відчули атмосферу цього стадіону і таку підтримку. І хоча трибуни не були повністю заповнені, але складалося таке враження, ніби сьогодні повен стадіон».


comments powered by HyperComments