Львівські євреї через суд відвоювали в готелю ділянку біля руїн синагоги «Золота роза»

Катерина Поліщук  |  Середа, 14 серпня 2013, 14:49
Відпустка мера Львова Андрія Садового чорною смугою накрила міську владу. Не встиг стихнути скандал щодо забудови на вул. Староєврейській, 9 - площі Ринок,16, як знову біда. Єврейська громада Львова через суд відвоювала своє право на збереження іудейської історії. Вищий господарський суд України визнав – Львівська міська рада не мала права виділяти ділянку на вул. Федорова 23-28 під будівництво чотиризіркового готелю. Однак як бути з інвестором – загадка. Адже договір про право оренди ділянки досі дійсний та й повертати – 19 млн грн у ратуші не поспішають. юдейська
Львівські євреї через суд відвоювали в готелю ділянку біля руїн синагоги «Золота роза»

Скандал довкола будівництва чотиризіркового готелю на вул. Федорова, 23-28 періодично розгорався і згасав протягом більше п’яти років. Почався він з тріумфу Львівської міської ради, яка вперше за свою історію продала з аукціону не землю, а лише право оренди землі в центрі Львова. При цьому за величезну на той час суму – 19 млн грн за 10 соток. При цьому орендар ТзОВ «Українські інвестиційні системи» зобов’язався 49 років платити ще 40 тис. грн. орендної плати на рік. Та планувалось, що до Чемпіонату з футболу Євро-2012 тут постане сучасний чотиризірковий готель.

Райдужні перспективи будівництва охолодила Єврейська релігійна громада "Турей Загав" ("Золота Роза"). Голова громади Мейлах Шейхет розповів, що на території, де споруджують готель, взагалі не можна проводити будівництва. Мовляв, це юдейська дільниця, яка розташована в центрі міста в зоні охорони ЮНЕСКО «Історичний центр Львова». А згідно із законами та вимогами ЮНЕСКО забороняється будь-яке будівництво, можливе лише відновлення та реставрація споруд.

Львівська міська рада взагалі не мала права віддавати цю землю під забудову!  Також готель заблокує вхід до середньовічного комплексу споруд синагоги «Золотої Рози». Зокрема, до частини ритуальних споруд комплексу синагоги микви та шхити ( там був водний резервуар для обмивання (тіл) з метою очищення від ритуальної нечистоти).

Своєю чергою інвестор явно не сподівався, що куплена ділянка спровокує такі значні проблеми. Отримати дозволи на будівництво не виходило, хоча відсутність паперів забудову не стримувала. Не зважаючи на те, що будівництво постійно зупиняли контролюючі органи, фундамент готелю таки збудували. Пізніше власники ділянки спробували запропонувати альтернативу єврейській громаді. А саме: після проведення археологічних досліджень законсервувати частину ритуальних будівель, залишивши їх для огляду під склом. Однак це проблеми не вирішило. Збудувати готель до Євро-2012 так і не вдалося.

Сьогодні ділянка загороджена і небудова стоїть. Як справа просуватиметься далі і чи буде біля «Золотої рози» готель, ні інвестор, ні міська влада  однозначно сказати не можуть. Та зважаючи на кількість споруд, які за кілька останніх років самовільно збудовано в охоронній зоні ЮНЕСКО, сподіватись на силу суду  не варто.

comments powered by HyperComments