Бракований газ. Якість блакитного палива в Україні не перевіряє ніхто

Юлія Миколишин  |  Середа, 14 серпня 2013, 09:35
Стратегічний товар неповноцінний та не відповідає стандартам, українцям постачають газ неналежної якості. Про це заявив колишній нардеп та міністр палива та енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима. За його словами, за якістю блакитного палива слідкує лише одна структура. На етапі ж кінцевого споживання жодних перевірок ніким не проводиться. Однак тестування, яке неофіційно організував екс- депутат, наочно продемонстрували відхилення від стандартів.
Бракований газ. Якість блакитного палива в Україні не перевіряє ніхто

Натомість, в управлінні магістральних газопроводів «Львівтрансгаз», яке транспортує блакитне паливо до семи областей західного регіону, запевняють – перевірку якості газу проводять постійно. «Весь газ, який поступає до нас в систему, щоденно на поточних  хроматографах визначається його якість. Не може бути варіанту, щоб піщов газ неякісний і ніхто того не розуміє і не бачить», - запевняє  головний диспетчер УМГ «Львівтрансгаз»  Юрій Закаляк. За його версією, щотижня газ перевіряють у спеціальних лабораторіях.

Втім проблеми  починаються на іншому рівні,  каже міністр опозиційного уряду Олександр Гудима. Так, він заявляє, що після прийому блакитного палива у магістральні газопроводи жодної перевірки якості не проводиться. Цього не роблять ні "Львівгаз", ні комунальні  "Теплоенерго". Більше того, вони не мають відповідного устаткування. Натомість, у Європі якість газу перевіряють навіть в квартирах мешканців.

«В нас, на жаль,  того немає. Коли наступають морози,  тоді тільки наївні люди, які запалюють камфори, котли, не помічають, що котел на максимумі, а в будинку не гріє. Тому що температура теплоносія мала би бути 90 градусів, а її нема», - заявив О. Гудима.   

Так, каже він, ініціював неофіційні перевірки якості газу в Львівській, Київській та Харківській областях і всі вони показали відхилення від стандартів від 500 до 1000 калорій на тисячу кубометрів.       

comments powered by HyperComments