Гроші на буцегарню. Обласна влада пишається сумнівними досягненнями

Олекса Олич  |  Вівторок, 13 серпня 2013, 15:45
12 серпня в Львівській обласній держадміністрації обговорювали стан фінансування обласних програм. З усіх 48 програм 21 затверджена у минулому році, а 27 – нові, тобто 2013 року народження. На все це в 2013 році в обласному бюджеті передбачено 157,3 мільйона гривень.
Гроші на буцегарню. Обласна влада пишається сумнівними досягненнями

Перший заступник голови ОДА Богдан Матолич розповідаючи про все це, з гордістю повідомив: аж 3 (!) обласні програми вже виконані на 100%. Що ж це за програми такі, які влада оперативно реалізувала? Дуже оригінальні. Якщо розставляти їх за кількістю «освоєних» коштів, тоді перше місце отримує програма «Суспільна стабільність та антитерористичні заходи у Львівській області на 2013 рік» (виконавець - управління ресурсного забезпечення та господарського обслуговування ОДА, витрачено 610 тисяч гривень платників податків).

Це ж чиєю терористичною загрозою так  залякали чиновників хлопці в чорних окулярах з обласного СБУ, що їм не тільки «забили» в бюджет, але й вділили ці кошти насправді? Ані «Аль-Каїда», ані «Талібан» на Львівщині ніби пояси шахідів не роздають. Польські екстремісти теж, видається, теракти не планують. Хіба що йшлося про те, щоб вистежувати школярів, які інколи «мінують» школи у день контрольних робіт? Але й такий суспільно небезпечний різновид тероризму на Львівщині не особливо поширений. Отож, куди таємно пішли їхні гроші, громадськість, очевидно, так і не дізнається. СБУ сказала «треба», ОДА відповіла «єсть!».

Друге місце - програма підтримки органів та установ Державної пенітенціарної служби області на 2013-2014 роки. Теж саме управління ресурсного забезпечення та господарського обслуговування цього разу пропустило крізь себе трішки менше – 600 тисяч гривень. Те, що не всі в’язні в Львівській області перебувають в принаймні людських умовах, зрозуміло. Ось тільки наскільки змінилися умови їхнього утримування, і наскільки «покращилося» життя наглядачів, чи, скоріш за все, керівництва виправних закладів – теж залишиться таємницею за стінами цих закладів.

І, нарешті, третє місце програма розвитку земельних відносин у Львівській області на 2011 – 2015 роки. На яку вже департамент фінансів і управління архітектури, містобудування та інфраструктурних проектів спільно витратили скромні 489 тисяч гривень. Мабуть, коли хто-небудь з громадян, котрі вимушено стикаються із проблемами «земельних відносин», дізнається, що, окрім «добровільних пожертв» в цю не бідненьку сферу ще й майже півмільйона «закопали» - буде розчулений турботою про добробут усіх чиновників, які плекають львівську землю і «рулять» земельними відносинами.

А далі Богдан Матолич побідкався, що, на жаль, інші програми не працюють у повному обсязі, а особливо турбує недостатньо високий рівень виконання програми розвитку освіти Львівщини на 2013 – 2016 роки. Дійсно, підстави турбуватися очевидні. Адже, якщо економити гроші на освіті та вихованні молодого покоління, як це робить і обласна, і львівська міська влада, то незабаром з малих пустунів виростуть дорослі шибайголови, в яких не тільки ті чи інші витівки рівня адміністративного правопорушення оселяться в головах, але й кримінальні таланти неминуче розвиватимуться. Або й мрії перейти від «телефонного тероризму» на вищий рівень можуть привабити.

Проте, до такого розвитку подій влада готується заздалегідь, вкладаючи державні кошти у в’язниці та діяльність СБУ. Львів може спати спокійно – про безпеку його мешканців дбають!

 

comments powered by HyperComments