Львівські бютівці хочуть заборонити експорт українського лісу закордон. Київські – запровадити на нього мито

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 9 серпня 2013, 17:24
Обласні депутати від фракції БЮТ хочуть заборонити вивозити з України кругляки дерев. Мовляв, частина фірм, які скуповують і експортують українську деревину за кордон, пізніше перепродують її значно дорожче. Як наслідок, Україна недораховує надходження в бюджет.
Львівські бютівці хочуть заборонити експорт українського лісу закордон. Київські – запровадити на нього мито

Тож, на їхнє переконання, потрібно дозволити експортувати лише готову продукцію: тоді будуть і додаткові робочі місця, і наповнюватиметься державна скарбниця. Відповідний проект рішення депутати планують розглянути на наступній сесії Львівської облради. Пізніше вони планують звернутися до Уряду та Верховної Ради України з вимогою заборонити експорт на загальнонаціональному рівні.

Цікаво, що на черзі для розгляду  ВРУ вже є один законопроект, який регулює це питання. І теж від депутата цієї політичної сили. Віталій Немілостівий, нардеп від партії ВО «Батьківщина», ще взимку зареєстрував проект закону  «Про встановлення ставок вивізного (експортного) мита на деревину». І там про заборону експорту кругляків чи іншої необробленої деревини не йдеться. Нардеп просто пропонує оподатковувати її експорт  та  на цьому заробляти.

Згідно з підрахунками Немілостівого, Україна щороку експортує в європейські країни 3 млн. м3 необробленої деревини, яка ніяк не оподатковується. При цьому ціни, за якими її купують в Україні, на 30-40 % нижчі ніж загальноєвропейські. Тож нардеп пропонує на всю необроблену деревину, яку експортують за кордон, запровадити мито.

Наприклад, якщо  законопроект ухвалять, підприємцям щоб вивезти тону тирси дерев потрібно буде сплатити державі 20 % митної вартості, або 7 євро. А за кругляки і бруси – 40 % митної вартості товару, або 17 євро за м3. Віталій Немілостівий запевняє: в результаті впровадження ставок вивізного мита на лісоматеріали необроблені та тріску експорт деревини скоротиться в 4 рази, але при цьому в скарбницю держави за рік потрапить 170 млн. грн. на рік.

Попитом в Європі користуються в основному листяні дерева. Найдорожче коштує дуб - кубометр необробленої деревини може коштувати від тисячі до кількох тисяч гривень.

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments