Львівські археологи знайшли найдавнішу в Україні писанку

Катерина Поліщук  |  Четвер, 8 серпня 2013, 15:02
Унікальну 500-літню писанку віднайшли на глибині більше п’яти метрів під час розкопок на приватній ділянці в центрі Львова. Фахівці припускають, що це може бути найдавніший артефакт такого типу знайдений в Україні.
Львівські археологи знайшли найдавнішу в Україні писанку

- Раніше знаходили лише керамічні давньоруські писанки ХІІ-ХІІІ ст, зокрема в Жидачеві на Львівщині та у Хрінниках на Волині. - розповідає Остап Лазурко, молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. – Ця ж писанка зроблена на шкарлупі, ймовірно, гусячого яйця. І вона дуже добре збереглась – приблизно на 80-90%».

Знахідку виявили під час досліджень приватної ділянки на вул. Шевській у водозбірнику, який датують XV- XVI ст. Зараз археологи її опрацьовують та консервують. Пізніше артефакт віддадуть в один з музеїв України.

Також у цьому ж водозбірнику, окрім унікальної писанки, археологи знайшли інші цікаві предмети, які теж датують XV-XVI ст. Зокрема, це дерев’яна миска, дерев’яний гребінь, металева церковна таца з гербом Львова та зображенням ікони "Спас нерукотворний" та чимало керамічних глечиків.

 

comments powered by HyperComments