Круглий стіл „Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції”

Наталя Істоміна  |  Неділя, 4 серпня 2013, 12:21
За ініціативою організаторів кампанії „За відповідальну владу” у Львові відбувся круглий стіл на тему „Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції”. Гості заходу разом з учасниками події обговорили проблеми наявні в політиці і суспільстві, а також шлях до їхнього подолання.
Круглий стіл „Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції”

До дискусії долучилися спеціальні гості з Києва: Валентина Теличенко, правозахисник; Олександр Черненко, голова правління Комітету виборців України; Ярослав Погарський, голова політради партії „Вся Україна”; Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва. Модерував захід Ігор Курус, координатор громадської ініціативи „За відповідальну владу”.

Ігор Курус зазначав, що ми дуже часто говоримо, що влада має бути відповідальною. В той же час влада – це обрані громадянами люди та інститути, які повинні захищати суспільство від типових загроз. Загрози є безпекові, політичні, економічні, соціальні, культурні та інформаційні. Відповідно влада повинна захищати суспільство від зазіхань на права і свободи, узурпації певних політичних сил, бідності, знедоленості, знищення культури і свободи слова. Проте результати соціологічних досліджень демонструють, що влада повноцінно не виконує жодну  з покладених на неї функцій.

Причин такої ситуації є декілька. Це недіючі закони, вибіркове правосуддя, примарна опозиція, відсутність інструментів впливу на владу і розчароване суспільство. Організатори кампанії „За відповідальну владу”  як вихід пропонують громадянську активність, яка забезпечить нову якість системи влади. Активісти кампанії як панацею пропонують Закон України „Про владу в Україні”.

Основні положення запропонованої концепції законопроекту такі: визначення і закріплення на тривалий період  певної виборчої системи в Україні; відсутність двозначностей; наявність чітких кваліфікаційних ознак злочину за невиконання цього закону; наявність переліку посадових осіб, до яких застосовується механізм відкликання мандату чи вотум недовіри, який тягне за собою звільнення з посади; встановлення механізму звільнення посадовців, призначених на посаду та відкликання мандату обраних громадами осіб; гарантії незмінності та тривалої дії закону.

Учасники круглого столу висловлювали своє бачення законопроекту та дискутували разом із гостями. Зокрема, Валентина Теличенко зазначила: „Ми дожилися до того, що системні зміни в державі перестають діяти. Чому не діють закони? Бо слідкувати за їх виконанням повинні державні службовці, ті, які присягають народові, але служать начальникові. Тому, цей механізм відкликання держслужбовців громадою має прицільну дію. Найпершими мішенями такої дії, стали б ті, хто проявив себе як корупціонери”.

comments powered by HyperComments