Гуртожиток чи квартира: гаряча дилема серпня для першокурсників

Наталя Істоміна  |  Неділя, 4 серпня 2013, 16:28
1 серпня приймальні комісії усіх вищих навчальних закладів оприлюднили перший список абітурієнтів, які рекомендовані до зарахування на навчання за кошти державного бюджету. Не пізніше 11 серпня навчальні заклади мають видати накази про зарахування абітурієнтів на бюджетну форму навчання. Тож відповідно вже після цієї дати для багатьох студентів постане запитання: де жити?
Гуртожиток чи квартира: гаряча дилема серпня для першокурсників

Оскільки левова частка абітурієнтів не проживає у місті, в якому планують навчатися, їм доведеться обирати між найманою квартирою і гуртожитком.

Цей вибір має два виміри: психологічний та фінансовий. З першим начебто просто: гуртожиток – це спілкування, вечірки та пов’язаний з цим брак часу й приватності; квартира – більше особистого простору, немає несподіваних гостей, не холодно зимою. До того ж, комусь домашній спокій видається просто нудним. Проте значно вагомішим є фінансовий вимір. Яка ситуація з ним у Львові, спробуємо розібратися в даному матеріалі.

Винаймати квартиру – задоволення не з дешевих. Проте у Львові це реально, якщо брати до уваги ціни на оренду житла у Києві. За даними сайту svitkvartyr.com ціни на оренду квартир є такими: 3-кімнатна квартира – 3000-3500 грн.; 1-кімнатна – 1500-2500 грн.

Ціни на двохкімнатні квартири відрізняються в залежності від районів свого розташування. Квартири у Франківському районі – 3000-3200 грн.; Шевченківський – 1700-2500 грн.; Галицький – 2500-3200 грн.; Личаківський – 1900-2500 грн.; Сихівський – 2200-2500 грн.; Залізничний – 1200-2200 грн. Це середні ціни на оренду житла з хорошими умовами, але без надмірностей, таких як, наприклад, підлога з підігрівом.

//www.poltava.pl.ua

Захмарними є ціна на оренду квартир лише на проспекті Свободи і на вулиці Ставропігійській. Верхню межу орендної плати на помешкання, наприклад, з дизайнерським оформленням чи євроремонтом, встановити не можливо, оскільки вона не обмежена.

Студенти зазвичай винаймають квартири з друзями і живуть по двоє в одній кімнаті. В такому разі за місяць проживання потрібно буде оплатити 500 – 700 грн., без врахування комунальних послуг. Проте, і в цьому випадку можливі варіації як за умовами проживання, так і за вартістю.

Ціна найманої кімнати у квартирі з господарями – 500-700 грн. Проте не факт, що в цій кімнаті ви будете жити одні. Крім того, господарі вимагають, щоб студенти на кожні вихідні їздили додому. Перевагою є лише те, що не потрібно платити за комунальні послуги. Цей варіант житла не найкращий, проте на кожен товар є свій покупець.

Окреме запитання як знайти підходящу квартиру. З одного боку все начебто просто: можна знайти в Інтернеті  чи в газеті гідний варіант і зателефонувати за вказаним номером. Проте, швидше за все на другому кінці дроту відповість маклер, послуги якого платні. Ціна їх залежить від маклерського агентства: це може бути 200 грн., 1000 грн., або взагалі одноразовий платіж місячної вартості знайденої квартири (2000 – 3000 грн.). Обійтися без послуг маклера доволі складно, оскільки майже всі хороші квартири здаються через агентства.

Не звертатись до послуг маклера реально, хоча і дуже складно. Наприклад, у соціальних мережах є групи, де публікують некомерційні оголошення для всіх хто шукає чи здає житло. У мережі „ВКонтакті” це: vk.com/nomakler; vk.com/dim.lviv; vk.com/club17082547. Знайти ріелторські агентства в Інтернеті простіше простого: достатньо ввести ключові слова для пошуку.

Пошуки найманої квартири річ доволі непроста. Значно простіше поселитися у гуртожиток. Такий варіант проживання має чимало переваг і недоліків. Проте, однією з переваг є вартість проживання. У Львівському національному університеті ім. Івана Франка в 2013-2014 рр. вона складатиме 121 – 148 грн. Така інформація оприлюднена на сайті університету.

На сайті ж Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького вартості місячного проживання не вказано. У планово-економічному відділі на запитання, скільки коштуватиме місяць проживання у гуртожитку, відповіли наступним чином: „В такому форматі не можемо дати відповідь, читайте у нас на сайті. Дякуємо, до побачення”. Проте студентка, яка проживає у гуртожитку даного університету, розповіла, що у 2013-2014 рр. місяць проживання коштуватиме приблизно 150 грн.

Отож, де краще поселитися питання доволі спірне і однозначної відповіді немає. Кожен сам має вирішити, де краще мешкати. Проте часто вирішальним чинником є саме фінансова сторона, і під час цьогорічного сезону поселення вона виглядає саме так, як описано в цьому матеріалі.


comments powered by HyperComments