Наука на пальцях: «SCIENTIFIC FUN – НАУКОВІ ПІКНІКИ В УКРАЇНІ»

Оля Юречко  |  П'ятниця, 2 серпня 2013, 14:52
Новий неординарний проект «SCIENTIFIC FUN – НАУКОВІ ПІКНІКИ В УКРАЇНІ» стартує 14 вересня у Львові. Його організаторів не бентежить той факт, що у часі він збігається з ще одним грандіозним львівським дійством, що вже набуло резонансу на міжнародному рівні – Книжковим форумом. Вони щиро впевнені, що проект буде особливим явищем в культурному житті не лише Львова, але й усієї України.
Наука на пальцях: «SCIENTIFIC FUN – НАУКОВІ ПІКНІКИ В УКРАЇНІ»

Про особливості проекту, плани та труднощі, що виникають під час підготовки до наукових пікніків «Справжній варті» розповіли організатори «SCIENTIFIC FUN» - голова ГО CREART Михайло Думанський та координатори з варшавського Центру культурних ініціатив Анна Возняк та Кароліна Прус.

Розкажіть, звідки виникла ідея проекту «SCIENTIFIC FUN» та про його особливості.

Михайло Думанський: Цього року наукові пікніки у Львові будуть проводитися вперше, хоча загалом вони не є новим явищем. Проект розпочався у Варшавському Центрі Науки Коперніка. Мета проекту – популяризація науки простим, зрозумілим і практичним способом за допомогою демонстрації цікавих експериментів широкому загалу. Згодом ці експерименти зможуть зробити діти самостійно, вони будуть корисні і для вчителів, які зможуть використовувати їх у своїй педагогічній практиці. Наша мета також – показати цікаві досліди, які не входять у рамки шкільної програми.

Проект «SCIENTIFIC FUN – НАУКОВІ ПІКНІКИ В УКРАЇНІ» ми реалізуємо разом з  варшавським Центром культурних ініціатив разом з яким ми виграли грант на фінансування цього проекту від фонду «Освіта для Демократії» в рамках програми «Перетворення  Регіону - RITA» Польсько-Американського Фонду Свободи. З іншої сторони, наші польські колеги вже мають досвід організації подібних заходів у Варшаві, Любліні, Ольштині, тому співпраця і взаємодопомога будуть для нас дуже корисні.

Як давно у Польщі працює цей проект і якого результату досяг?

Анна Возняк: Наукові пікніки у Польщі виникли 14 років тому. Починалися вони з кількох наметів, в яких глядачам демонстрували цікаві досліди, а вже минулого року у польських наукових пікніках у Варшаві взяли участь понад 100 тисяч людей. Тоді це став дуже комерційний пікнік, бо збігся у часі з Євро-2012. Одначе цього року і в Польщі і в Україні ми хочемо позбутися цього фактору для того, щоб наукові пікніки стали справжнім святом для дітей та їхніх батьків, сімейним святом, яким воно було і, сподіваюся, буде надалі у Польщі.

В Україні проект стартує одразу у п’ятьох містах: Тернополі, Львов, Києві, Луганську та Харкові. Чи будуть ці міста координувати свою роботу, і яка роль польських представників в українських «Наукових пікніках»?

Анна Возняк: Безперечно міста будуть співпрацювати, однак це не означає, що досліди та презентації будуть однаковими. Щодо ролі польських представників, то відзначу, що наша мета – поділитися власним досвідом та отримати новий. Не зважаючи на те, що ми маємо більший досвід у цьому проекті, ми не прагнемо продемонструвати українцям, як і які у Польщі роблять досліди, наша мета – знайти нові експерименті, які допоможуть продемонструвати українські вчителі, студенти.

Кароліна Прус: Ми прагнемо зробити так, щоб люди поділилися своїми знаннями з іншими, продемонстрували їх наочно, щоб їхні знання не залишилися в мурах шкіл та університетів, а відкрилися широкому загалу. І здійснюємо це ми за допомогою такої от своєрідної забави, наукової гри, яка буде цікава усім. Бо усі люблять бавитися, незалежно від того, чи це є дитина, чи доросла людина, а чи навіть літня. Усі люблять робити експерименти і прагнуть навчитися чогось нового.

14 вересня у Львові відбувається Форум видавців. Не вважаєте, що цей захід затьмарить новий для львів’ян «SCIENTIFIC FUN»?

Михайло Доманський: Наш проект точно не загубиться на фоні Форуму, бо він є непересічний і дуже важливий для Львова. Це не просто подія, яка принесе велику користь для освіти населення міста, але й містить певні (хоч і початкові) моменти наукового розвитку – наш проект спрямовує людину до зацікавлення наукою і демонструє те, що догми, закони, числа і формули теж можуть бути надзвичайно цікавими.

Яка ваша цільова аудиторія?

Анна Возняк: Ми прагнемо зацікавити не лише дітей, але й їхніх батьків, вчителів. Участь у організації та презентації експериментів можуть взяти також і студенти. Взагалі, ми не проводимо відборів для участі в презентаціях – провести їх можуть усі, хто забажає, головне, щоб досліди були прості, зрозумілі і найголовніше – безпечні.

Кароліна Прус: Хотілося б також відзначити, велику цінність нашого проекту для вчителів. «SCIENTIFIC FUN» продемонструє їм нову демократичну методику викладання, викладання, де учитель не є в центрі. Він є збоку, допомагає дітям в реалізації їхніх знань. Це дуже тяжко, лишатися осторонь, тому що досі існує традиційна позиція учителя, який є головою, центром навчального процесу. Сподіваємося, що «Наукові пікніки» змінять цей стереотип і продемонструють те, що діти можуть бути незалежні і самодостатні не лише у навчанні, науці, але й повсякденному житті.

________________________

Проект «SCIENTIFIC FUN – НАУКОВІ ПІКНІКИ В УКРАЇНІ» розпочинає свою роботу 7 вересня у Тернополі, 14 вересня він пройде у Львові, 21вересня – у Києві, 28 – у Луганську, і закінчиться 5 жовтня у Харкові. У рамках підготовки до проекту оголошено конкурс експериментів для молодих науковців, педагогів та усіх, хто захоплюється наукою і зможе пояснити на пальцях природу явищ, з якими кожен стикається у повсякденні. Організатори забезпечують учасників необхідними для їхньої презентації матеріалами та обладнанням. Заявки для участі приймаються до 2 серпня на електронну адресу [email protected] або на сторінках у соцмережах.


comments powered by HyperComments