Археологічні знахідки увіковічнять. Малювати «з натури» взялись львівські художники

Юлія Миколишин  |  Середа, 31 липня 2013, 15:45
Увіковічнити минуле Львова на своїх полотнах взялися п’ятеро художників, які впродовж тижня створюють асоціативні полотна під час археологічних досліджень на вулиці Городоцькій. Нагадаємо, тут нещодавно, під час ремонту дороги виявили одразу кілька об’єктів різного часу, які тепер втілять на картинах. А згодом - покажуть на мистецькій виставці.
Археологічні знахідки увіковічнять. Малювати «з натури» взялись львівські художники

Вулиця Городоцька виявилася неймовірно цікавою для археологів. Вже перші знахідки засвідчили кількасотлітнє безперервне функціонування цієї частини міста. Адже сюди проходив шлях на місто Городок, який і дав згодом назву вулиці. Досліджуючи її, науковці виявили тут одразу кілька різночасових об’єктів. Найновіший,  на ділянці, яку вже дослідили, це інженерні комунікації часів Австро-Угорської імперії. Інший – рештки середньовічного муру.

 «При дослідженнях нашого розкопу ми виявили ще один мур, який дотикається до колектора, але мур вже є ранішого часу. Відповідно зараз продатувати його досить складно і знову ж таки є ряд запитань, що це може бути», - каже  археолог «Рятівної екологічної служби» Остап Лазурко.

Науковці вважають, що рештки муру можуть належати оборонній стіні. Або ж були пов’язаними з костелом святого Станіслава. Також археологи  віднайшли настил, що ймовірно міг бути дорогою, або ж містком через потічок та тин, від якого збереглися лише вертикальні палі. А ще чимало інших речей – люльки 19 століття, австро-угорські монети та свинцеві торгові пломби. Щоб увіковічнити знахідки, на які натрапили археологи, до робіт на вулиці Городоцькій запросили художників. Впродовж тижня вони втілюватимуть на своїх полотнах побачене.

А уявляють археологічні знахідки всі митці по-різному. От художниця Галина Дудар бачить її у зелених та коричневих тонах. «Всі ті такі штучки археологічні, які понаходили археологи. Вони такі гарні, цікаві, навіть без реставрації. Мідні, трошки з  зеленими відтінками. Ну я таке й малюю, хочу показати. Уявляю зелену з коричневим ту археологію», - ділиться враженнями художниця Галина Дудар.

До слова, згодом, всі створені митцями роботи, можна буде оглянути на виставці, присвяченій дню археолога. 

comments powered by HyperComments