Родом із Середньовіччя. Старовинний мур розкопали дорожники

Юлія Миколишин  |  Четвер, 25 липня 2013, 17:51
На середньовічний мур наткнулися робітники «Львівавтодору» під час ремонту на вулиці Городоцькій. Фрагменти кам’яних та дерев’яних конструкцій виявили на глибині від одного до двох метрів. Що це за споруда, науковці наразі сказати не можуть, однак мають дві версії — знахідка або частина оборонного муру, або стіна костелу святого Станіслава. Допоки тривають дослідження, роботи в тій частині Городоцької призупинені.
Родом із Середньовіччя. Старовинний мур розкопали дорожники

Директор комунального підприємства «Львівавтодор» Олег Береза розповідає — на залишки старовинних мурів будівельники натрапили зовсім випадково. Коли виявили їх, то одразу ж проінформували археологів. Як виявилося – недаремно - знахідка сягає ще часів середньовіччя.

«Як ми бачимо зараз, у ході подальших розкопок, що ця кам’яна стіна продовжується, і можливо є продовженням якогось оборонного муру чи будівлі, яка становить історичну цінність. Ми зі своєї сторони, якщо буде необхідність, надамо техніку чи робочу силу, для того, щоб можна було по швидше провести археологічні роботи», - запевняє Береза.     

Працівник Рятівної археологічної служби Остап Лазурко говорить – знайдений мур є досить цікавим, оскільки зроблений з потужних кам’яних брил і на вапняно-піщаному розчині. Більше того, камені вимощені в заокругленій формі, що наштовхує на думку про існування на тій ділянці сакральної споруди.

«Згідно з історичних даних, у часи Середньовіччя, тут, на цій ділянці орієнтовно розташовувався костел святого Станіслава. Тобто, він був за містом при вулиці Городоцькій. При костелі також функціонував лепрозорій – тобто, це був шпиталь з монастирем, де лікували прокажених», - зазначив археолог.

Якщо здогади підтвердяться, то історична знахідка буде дуже вагомою. Археологи кажуть – тепер їхнє завдання локалізувати мури, оскільки на старих кресленнях вони вказані дуже приблизно. Понад те, опрацьовується і версія, що знайдені залишки стіни можуть бути фрагментом оборонного муру Львова.   

comments powered by HyperComments