Атака гепатиту. Сьогодні кожен 12-тий мешканець планети інфікований

Юлія Миколишин  |  Четвер, 25 липня 2013, 17:39
У Львові закликають обстежитись на наявність вірусного гепатиту. Для цього у неділю – у Всесвітній день боротьби з цією небезпечною інфекцією – на площі Ринок встановлять мобільну лабораторію. Там перевірять, чи є вірус у крові за допомогою швидкого тесту. За результатами минулорічної акції, зі 190-та взятих аналізів – у 14 львів’ян виявили гепатит типу С, а у сімох – типу В. За оцінками експертів, на кожну тисячу населення припадає п’ятеро уражених вірусним гепатитом.
Атака гепатиту. Сьогодні кожен 12-тий мешканець планети інфікований

 За останні півроку у Львові зареєстровано 11 нових випадків гепатиту С і 80 пацієнтів з хронічними формами небезпечного захворювання. Експерти кажуть, кількість інфікованих вірусними гепатитами зростає у всьому світі. Сьогодні кожен 12-тий мешканець планети інфікований гепатитом В і С.

Третина уражених мають в майбутньому цироз печінки – здебільшого через пізнє звернення. Лікування хворого триває від півроку і більше часу, до того ж курс прийму препаратів може коштувати щонайменше 30 тисяч гривень.  Тому лікарі нагадують про шляхи передачі вірусного гепатиту – насамперед через кров. 

«І не лише кров, а й інші біологічні рідини: це і манікюрні кабінети, це і різні медичні маніпуляції в косметології, стоматології. Тут теж є ризик інфікування як пацієнтів, так і медичних працівників. Говорять науковці, що приблизно 20 % молоді, які мають татуаж і пірсінг, є інфіковані гепатитом В чи С», - зазначила – головний інфекціоніст Львова Леся Королюк.

Цій групі людей насамперед радять пройти обстеження лікарі. У неділю на площі Ринок встановлять мобільну лабораторію для швидкого тестування на вірусний гепатит. Щоправда вистачить лише для 60-ти проб, тому радять скористатися нагодою лише тим людям, які ймовірно могли уразитися гепатитом.

Період прихованої інфекції може тривати від 20 днів і до 3,5 місяців.  Насторожити мають такі симптоми як зниження апетиту, дискомфорт в правому  підребер’ї. Охочі перевіритись можуть безкоштовно звернутися до лабораторії поліклініки за місцем помешкання.

comments powered by HyperComments