Сланцевий газ: експедиція до США налякана перспективами

Юлія Миколишин  |  Середа, 24 липня 2013, 17:49
В Україну повернулася група українських фахівців, які вивчали видобуток сланцевого газу на території Сполучених Штатів Америки. Передусім, це екологи та науковці. Вони кажуть – розглядаючи перспективи розробки цього виду альтернативної енергії в Україні за основу беруть саме США, однак, як виявилося і там не все гаразд. Насамперед, технологія гідророзриву, що застосовується при видобуванні, завдає непоправного удару по екології. Відтак, переконані експерти, це ще один аргумент, щоб заборонити іноземним компаніям входити на український ринок.
Сланцевий газ: експедиція до США налякана перспективами

Голова Всеукраїнської екологічної ліги України Тетяна Тимочко говорить – про небезпеку технології технологічного розриву свідчить один факт. Вона не відповідає навіть нормам місцевого законодавства Америки. Відтак, щоб мати змогу видобувати сланцевий газ, у 2005 році його лобісти вивели технологію гідророзриву з-під дії федерального закону про безпеку питної води та з-під контролю Агентства з охорони навколишнього природного середовища. Тоді одночасно видобувати сланцевий газ на своїй території відмовилися шість штатів.

«З чого я зробила висновок, що навіть у Сполучених Штатах, де сильне лобі сланцевого газу, вони змушені були в законодавчому порядку вивести цю технологію з-під дій федерального закону. Якби він діяв у рамках федерального закону, то ця технологія не могла б бути застосованою, бо вона загрожує навколишньому середовищу», - зазначає голова Всеукраїнської  екологічної ліги Тетяна Тимочко.

 Окрім того, кажуть експерти,  навіть у розвиненій Америці досі не знають, що робити з відпрацьованою рідиною, яку використовують при гідророзривах. Вона є екологічно небезпечною і у великих кількостях потрапляє у грунти.

«Найкраще, що вони могли придумати – це захоронювати трекінгову рідину під землю. У них є дуже багато порожніх свердловин, де вони раніше видобували нафту і газ. Вони її туди закачують і тільки слідкують за тим, щоб ця рідина не фонтанувала. Після того як свердловина наповнилася рідиною, вони закривають її, ставлять пломбу», - розповідає  експерт Національного екологічного центру Олена Міскун.

У  той час як іноземні компанії лобіюють свої інтереси, є частина пересічних українців, які проти видобування сланцевого газу. За словами голови комітету ВР з питань екологічної політики Ірини Сех, вони щодня отримують десятки листів з обуренням.

«Я уважно подивилася ті підписи. Це був такий пакет документів, його привезли грубою ниткою перев’язаний. Розумію яка це праця, подивилася на підписи. Підписи насправді оригінальні, люди писали серію і номер паспорта, люди писали адресу, де вони проживають», - каже нардеп.  

Ірина Сех говорить - якщо Харківська та Донецька обласні ради погодили угоду щодо сланцевого газу, не врахувавши думки громад, то ті проекти, які надходять до Львівської та Івано-Франківської областей вивчаються дуже ретельно.  

comments powered by HyperComments