«Карпати» відбирають очки у «Металурга» Д

Дмитро Майстренко  |  Понеділок, 22 липня 2013, 13:36
Вагоме слово щодо того, якою буде гра, сказала донецька погода. Декілька годин перед матчем у столиці Донбасу була справжня злива. І які б дренажні технології не обслуговували газон на стадіоні «Металург», «небесна вода» внесла свої корективи. Як наслідок, гравцям обох команд було складно працювати із м’ячем. А від цього велика кількість браку в гравців обох команд. Хоча наставник львів’ян Олександр Севидов після матчу похвалив газон «Металурга», але це швидше за все тому, що він допоміг його команді здобути перший заліковий пункт.
«Карпати» відбирають очки у «Металурга» Д

Порівняно із домашньою грою проти «Ворскли» у стартовому складі "левів" відбулося декілька замін. У центрі захисту замість Грегора Балажіца з Пластуном вийшов Гітченко. А на лівому фланзі захисту діяв Валерій Федорчук, замість молодого Савченка. Також дві заміни було і в середній ланці «Карпат». Олег Голодюк розпочав цей матч із перших хвилин. І поруч із ним з’явився «старий новачок» Самсон Годвін.

У донецької команди, порівняно з матчем проти «Металіста», було лише дві заміни. У центрі захисту ірландський новачок Даррен О’Ді замінив Василя Прийму, а в опорній зоні кіпріот Макрідіс з’явився зі старту замість Карлена Мкртчяна.

Активніше гру розпочали гості зі Львова. Спочатку Гладкий із лівого флангу прострілював вздовж воріт і Голодюку не вистачило кількох сантиметрів, щоб переправити м’яч у сітку. У результаті Чечер вибив шкіряну сферу на кутовий. А через декілька хвилин вже нападник «зелено-білих» був першим на м’ячі після удару Бартуловіча зі штрафного. Але Олександр з ліній карного майданчика не зумів поцілити в ствір воріт, пославши м’яч вище.

Далі команди продовжували боротьбу у центрі поля, важко зв’язуючи більше трьох передач у комбінаційній грі. І навіть за такої гри захисники «»Карпат» зуміли придумати собі проблеми. Пласту біля своїх воріт у простій ситуації не зумів точно віддати передачу на фланг на Федорчука. Валерій наздоганяючи м’яч намагався відпасувати на голкіпера, але зробив це вкрай невдало. Такими незрозумілими діями захисників скористався «металургівець» Даніло, який вискочив із-за спини Федорчука. Гравець донеччан, обікравши Валерія, зробив простріл у воротарський майданчик, точнісінько на ногу Мораєса. Але нападник якимось дивом зумів попасти у ногу Підківки. Після цього команди повернулася до звичної цього вечора гри – помилок, боротьби і ще раз помилок.

У  другому таймі відразу стало помітно, що Юрій Максимов зовсім не задоволений грою своєї команди у першому таймі і про це він ясно розказав своїм підопічним у роздягальні. «Металург» забігав і заволодів територією на половині «Карпат». Донецькі гравці почали робити більше вдалих коротких та середніх пасів. Проте на мокрому та слизькому газоні це призводило до втрати командної швидкості. Футболістам доводилося обережно і довго обробляти м’яч. Тому підходи до воріт Підківки «Металург» шукав у позиційних атаках.

Відповідно. «Карпати» перейшли на гру на контратаках. Олександр Гладкий повинен був чіплятися за м’яч на половині донецької команди, а потім із флангів підтримували Павло Ксьонз і Младен Бартуловіч. Також варто відзначити бажання і самовіддачу львів’ян, котрі не боялися боротьби і просто лягали під м’яч.

Такий характер гри відбирав багато сил і гравці, які ще не набрали оптимальної форми, не могли грати всі 90 хвилин. Так сталося і з новачком «Карпат» Годвіном, котрий у середині другого тайму попросив заміну. Про це розповів після матчу Олександр Севидов. Замість опорного півзахисника на поле вийшов нападник Денис Васін.

Перший м’яч у цьому сезоні львівська команда забила, провівши класичну контратаку. Гладкий перед штрафним майданчиком вибором м’яч і відправив його на фланг Павлові Ксьонзу. Здавалося, що Олександр засильно віддав передачу і правий півзахисник «Карпат» не зможе дістати м’яч. Але Ксьонз із лицевої лінії зумів м’яко переправити м’яч на дальню стійку, де був один однісінький Олександр Гладкий. Нападник легко головою відправив сферу в порожній кут воріт.

Очевидна помилка захисників «Металурга», які проґавили нападника львів’ян. Можливо, вони завчасно зупинилися, думаючи, що Ксьонз не зуміє наздогнати м’яч. Проте перед матчами у Лізі Європи захисникам просто не можна допускатися таких помилок, якщо вона розраховує вдало зіграти на євроарені.

Після пропущеного голу донеччани значно додали у швидкості й великими силами пішли вперед. Втрачати їм уже було нічого. І дуже швидко ця активність дала результат. Чи то відсутність опорного півзахисника, чи незіграність захисників «Карпат», але Велізар Дімітров, скориставшись метушнею у штрафному майданчику гостей, холоднокровно ввігнав м’яч під поперечку воріт Романа Підківки.

Далі характер гри не змінився: «Металург» великими силами атакував, а «Карпати» намагалися діяти на контратаках. Наприкінці матчу Мораєс двічі міг відзначитися у воротах гостей, але одного разу – не пощастило, а іншого – голкіпер «Карпат» вже проявив свою майстерність. І матч так і закінчився з рахунком 1:1.

Порівняно з першою грою, «Карпатам» вдалося не допустити тих помилок, що були у матчі із «Ворсклою». Також їм вдалося реалізувати свій момент. Можливо, невдалим було рішення випускати на поле нападника замість опорного півзахисника. Тому, що головним козирем Васіна є швидкість, але на мокрому та слизькому газоні дуже складно працювати з м’ячем на швидкості. Тому нападникові й було складно увійти в гру. А оборонні редути втратили одного бійця. Окрім цього, погодні умови все ж таки були вигідніші львів’янам. Захищатися за таких умов трохи легше, ніж атакувати. Проте, у цій грі вже було помітно роботу Олександра Севидова з командою. Львів’яни вже були однією командою, підстраховували одне одного і мали вигляд уже більш зіграного колективу. Тому львівські вболівальники можуть бути задоволені грою своєї команди.

 

comments powered by HyperComments