Експедиція «Вирій»: Вітчизняна та діаспорна молодь відроджує українські цвинтарі в Польщі

Дмитро Майтренко  |  Субота, 20 липня 2013, 17:44
VI Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція «Вирій-2013» з 7 до 20 серпня відновлюватиме поховання українців у східній частині Республіки Польща. В експедиції візьмуть участь 40 юнаків та дівчат з усієї України, Польщі, Канади, США та Словаччини. Вони матимуть змогу ознайомитися з історією етнічних земель українців - так званого Закерзоння, яке розташоване у східній прикордонній зоні Польщі.
Експедиція «Вирій»:  Вітчизняна та діаспорна молодь відроджує українські цвинтарі в Польщі

За час перебування у таборі «вирійчани» відновлюватимуть та реставруватимуть українські цвинтарі, які залишилися після депортацій автохтонного українського населення 1944-1946, 1947 та 1951 років. Також на учасників експедиції чекає подорож землями Лемківщини, Надсяння та Західної Бойківщини. Під час цієї подорожі юні науковці зможуть ознайомитись з різноманітними матеріальними пам’ятками, а також поспілкуватися із живими свідками історичних подій.

Метою цієї експедиції та діяльності організації «Вирій» є згуртування української молоді з України та діаспори задля спільного обов'язку оберігати історичну пам’ять та національні пам'ятки на етнічних землях українців.

Вже відомо, що учасниками «Вирію-2013» будуть молоді активісти громадських молодіжних організацій, студенти-реставратори НУ «Львівська Політехніка», а також фахівці з реставрації каменю.

Довідка

«Вирій» — міжнародна науково-пошукова та освітня експедиція для відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури на етнічних українських землях поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку як стаціонарний тижневий табір. На сьогодні в рамках табору відновлено український цвинтар у с. Жуків та розпочато роботи на цвинтарях у с. Подемщина та с. Князі.

Організаторами «Вирію» є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів — Пласт-НСОУ, ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ "Спадщина", ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

Відео про роботу табору

comments powered by HyperComments