Володар Франкового універу. За крісло ректора змагаються п’ятеро професорів

Юлiя Миколишин  |  Середа, 17 липня 2013, 12:41
Одразу п’ятеро осіб нині претендують на портфель ректора одного із найстаріших вишів Європи – ЛНУ ім. Івана Франка. 10 липня завершився термін подачі документів, тож зараз у Міносвіти перевіряють відповідність кандидатів вимогам Закону України «Про вищу освіту».
Володар Франкового універу.  За крісло ректора змагаються п’ятеро професорів

«У конкурсі можуть брати участь громадяни України, які вільно володіють українською мовою, мають вчене звання професора, науковий ступінь доктора або кандидата наук і стаж науково-педагогічної діяльності не менше ніж десять років», - йдеться у відповідному наказі Міносвіти. За останньою інформацією, серед тих, хто рветься до керма Франкового універу: екс-ректор Іван Вакарчук, посол України у Польщі, екс-декан факультету міжнародних відносин Маркіян Мальський, декан юридичного факультету Андрій Бойко, декан філософського факультету Володимир Мельник, а також - завідувач кафедри економічного факультету Сергій Реверчук.

Зараз всі претенденти перебувають під прицілом Міносвіти, яке перевіряє відповідність вищеназваних осіб портфелю керівника престижного ВHЗ. Якщо все буде гаразд і всі вони отримають «добро», то вже у жовтні на зборах колективу універу буде обрано переможця ректорських змагань. Однак є один нюанс – Міносвіти має, так би мовити, право вето на рішення колективу і право укладати договір із особою, яка набрала більше 30% голосів.

Іван Вакарчук із невеликою перервою тримався на чолі ЛНУ ім. Івана Франка цілих 23 роки і зробив чимало для підняття його престижу та перспективності. Однак нині в кулуарах універу скаржаться на застій. Мовляв, Вакарчук вичерпав себе і навчальному закладу потрібна «молода кров», аби розвиватись далі.

Більше того, хронічна неприязнь Івана Вакарчука із нинішнім очільником Міносвіти Дмитром Табачником «дамокловим мечем» вже не один рік висить над університетом. Постійні перевірки, догани, гальмування невідкладних рішень у Києві,  вже добряче виснажили колектив Франкового університету. Проте це не означає, що Іван Вакарчук вже програв змагання – у стінах альма-матері у нього досі чимало друзів та прихильників.     

Що ж до інших претендентів, то подейкують, що найбільше шансів у посла України в Польщі, колишнього декана факультету міжнародних відносин Маркіяна Мальського. 

comments powered by HyperComments