Діти-мауглі - знахідка для генетиків. Вони не ходять, не розмовляють: видають лише окремі звуки та харчуються з пляшечки

Юлія Миколишин  |  Середа, 10 липня 2013, 14:42
Діти-мауглі, яких знайшли минулого тижня у занедбаному стані в одному з приватних будинків Львова досі обстежуються у міській дитячій лікарні. За попередніми висновками лікарів, хлопчики чотирнадцяти та шести років мають кілька вроджених відхилень. Дітей мають ще обстежити генетики.

Наразі лікарі ж відгодовують хлопців, які нарешті почали реагувати на звертання медперсоналу. Ситуацію вивчає спеціальна комісія, батька та мати мають позбавити батьківських прав. Принаймні соціальні служби вже звернулися з відповідною заявою.

«Є ряд таких вроджених дефектів, мабуть швидше всього на генетичному рівні, ми чекаємо приїзду генетиків,  які будуть їх детально обстежувати. Є вроджені патології, конкректури – вони не ходять, не розмовляють -  видають лише окремі звуки, харчуються з пляшечки і то перші дні вони не приймали  в нас їжу», - розповідає завідувач діагностичним відділенням Львівської дитячої лікарні Юрій Стасина.

Остаточний діагноз ще попереду, однак попередні висновки медиків: глибоке відставання у фізичному та психомоторному розвитку. Сімейний лікар, що територіально обслуговує цю сім’ю, виступає як свідок у цій справі. За словами його колег, патронаж після народження хлопчика здійснювався у повному обсязі. Медики стверджують - в той час сім’я жила в нормальних умовах, дитина за рік, допоки відвідувала амбулаторію, набирала вагу, була доглянута. Тож претензій до батьків у послідовників Гіпократа жодних не було.

Після скеровування невропатологом на обстеження, адже йшлося про затримку у розвитку, мати хлопчика категорично відмовилася від послуг сімейного лікаря. Однак письмову відмову не написала.  Бачив сімейний лікар молодшого хлопчину  останній раз  в 2008 році коли дитині було рік і три місяці, після того мама від послуг лікаря відмовилась.

Наразі медики просять усіх бути толерантними в цій ситуації і не робити передчасних висновків та не валити всю вину за плачевний стан дітей на них. Допоки триває слідство, в цій справі, лікар виступає як свідок. Самих же діток «легалізували» в суспільстві - їх поставлено на облік соціальних служб. На разі готується позовна в суд про позбавлення батьків батьківських прав.

comments powered by HyperComments