Розкопане місто Львів. Допоки археологи шукають артефакти, громадяни цькують їх міліцією

Юлія Миколишин  |  Середа, 10 липня 2013, 13:21
Непрості розкопки тривають в центрі Львова. Археологи розкрили рештки Високого муру на площі Міцкевича, 9, який був законсервований 7 років. На ділянці вдалося виявити нові артефакти - шматки керамічного посуду та п'ять монет 19 століття. Втім сам процес розкопок триває не просто, скаржаться дослідники. Власники неіснуючої будівлі не дають нормально працювати. Вони блокують виїзд для автомобілів та постійно викликають міліцію.

Зараз на ділянці що розташована на площі Міцкевича, 9, археологи  досліджують південно-західний кут середньовічного міста. Через цю ділянку, за історичними джерелами, проходив Високий мур – перша лінія оборони Львова. Згодом на його руїнах звели дві споруди. Одна належала до пивоварні,  інша до римо-католицької капітули. У 2005 там провели першу чергу розкопок. Знахідки законсервували, засипавши піском.  Тепер ж їх відкрили та продовжують дослідження. Паралельно  археологи фіксують кожний камінь з мурів та вносять усе це до бази даних.

Разом з тим дослідники розкривають все нові ділянки мурів. Так, вони вже розкопали фрагменти арок та мощення плит. І під час цього знайшли кілька артефактів. «Щодо знахідок, які тут трапляються – то переважно це фрагменти керамічного посуду, які відносяться до 17 -19 століття. Із цікавих знахідок виявлено кілька мідних монет періоду Австрії 19 століття. Серед них – два  гральних жетони, які використовувалися, мабуть, для гральних розваг», - розповідає керівник досліджень Остап Лазурко.

Щоправда, археологічні роботи даються дослідникам нелегко. Теперішній фактичний власник будинку, який існує хіба що в документах, всіляко ставить палиці в колеса процесу розкопок. «Роботи тривають, але тривають, нажаль з великими перепонами зі сторони власників об’єкта неіснуючої нерухомості. Вони нам блокують виїзд з земельної ділянки, пишуть різні скарги в міліцію. За останні два тижні в нас вже було кілька нарядів міліції, якісь там навіть повідкривали кримінальні справи» - скаржиться  директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

Свою місію на цій ділянці, кажуть археологи, вони планують завершити до осені. Фіналом їхньої роботи будуть рекомендації власникам землі та чиновникам, які з фрагментів підземних знахідок мають історичну цінність і варті для консервації.

comments powered by HyperComments