Купання як загроза. Безпечний відпочинок на воді переходить в розряд фантастики

Юлія Миколишин  |  Вівторок, 9 липня 2013, 17:10
З початку року на Львівщині втопилися 36 людей, з них 2 дитини. Причиною трагедій у більшості випадків є порушення елементарних правил безпеки – такі як купання «під мухою» та у заборонених місцях. А останніх на Львівщині з кожним роком стає все більше, тож особливого вибору у людей немає.

Вдумайтесь у загрозливу статистику: з майже трьох тисяч водойм області лише 14 визнані готовими до прийому відпочивальників.

Аби водойма була визнана придатною для відпочинку, там спершу повинні почистити дно та пляжі, зробити заміри  глибин та визначити місця для купання дітей. Зрештою, такі вимоги до водойм у всіх інших регіонах України.  У Львові ж ці умови виконали лише два озера - Винниківське та колиба що у смт Брюховичі – кажуть рятувальники.

Прикро, проте перелік того, що за їх словами повинно супроводжувати відпочинок на воді – з розряду фантастики. Тож якщо дотримуватись офіційних приписів, безпечне купання вже нині виглядає ексклюзивним, рідкісним задоволенням. Так, кажуть інспектори,  при рейдах на озера, вони особливо пильнують за наявністю рятувальників,  оповіщення,  човна  та можливості надати першу медичну допомогу. Пильнувати то пильнують, але таких «укомплектованих» водойм – одиниці.

Відтак, лякають еменесники, з початку року на водоймах Львівщини уже загинуло 36 осіб з них двоє – діти.  «Дітей не можна відпускати самих, якщо батьків довіряють дітям, вони вміють плавати, діти повинні йти групами не менше 2 осіб, щоб якщо станеться якась небезпека, інша дитина могла або покликати на допомогу, або надати допомогу. В нас в області такі випадки трапляються коли діти надають допомогу і рятують своїх друзів», - констатує  начальник відділу зв’язків із ЗМІ  Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС)  у Львівській області Віталій Туровцев.

Загалом рятувальники застерігають від купаннях у кар’єрах – через велику глибину у воді утворюється великий перепад температур, що може викликати судоми, а також - у гірських річках,  де буває різкий перепад глибини та  швидка течія.

Крім цього, еменесники не радять купатися в необлаштованих незнайомих водоймах та стрибати у воду з підвищень  - берега, дерев, човнів, катамаранів.

 


comments powered by HyperComments