Григорій Семенчук: про творчість, "Drumтиатр", Літературний фестиваль та благодійну культурологію

Наталя Істоміна  |  Четвер, 4 липня 2013, 16:41
16 червня гурт „Drumтиатр” презентував у Луцьку нову поетичну книгу Юрія Іздрика „Ю”. Про те, як лучани зустріли гостей, про творчість а також про майбутній Львівський міжнародний літературний фестиваль розповів Григорій Семенчук.

- Нещодавно „Drumтиатр” побував на концерті в Луцьку.  Як місто приймало гостей?

- Фантастично. Славко Мазурок з клубу „Майдан” запрошував нас, тож все було на найвищому рівні. Теплий прийом і гарний концерт. Три чи чотири рази нас кликали на біс. Почували себе просто як „Океан Ельзи”.

- Розкажіть як розпочалася співпраця з Юрієм Іздриком?

- Ми познайомилися в 2008 році. В 2010-му я їхав з Москви в Київ і дізнався, що Юрко виграв премію ВВС, тож подзвонив, щоб привітати. Сталось так, що на наступний день ми зустрілися. Чотири дні провели в Києві, де й придумали проект „Drumтиатр”. В нас був спільний друг з Юрком – Ростик Шпук, фотограф. Ми вирішили, що Ростик стане учасником гурту і буде все фотографувати. Потім ми зробимо глянцевий журнал „Четвер”  про українську культуру. Звичайно, що ніякого журналу ми не зробили і тепер існуємо просто як музичний колектив.


lviv-online.com

- Ви літературний координатор „Просто неба” і певною мірою це можна розцінювати як благодійність. Чому саме безхатченки? Чи Ви не розцінюєте це як благодійність?

- Розцінюю. Якби свого часу мені запропонували робити журнал, кошти, виручені за продаж якого, використовували б для догляду за тваринами чи за людьми, які лежать в хоспісах, то я б погодився. Мені немає принципової різниці між одним та іншим. Я познайомився після одного з поетичних виступів з редактором Мар’яною Сохою і вона запропонувала долучитися до роботи над журналом [- Ред.:  "Просто неба"  - львівський вуличний журнал ].

Крім благодійної місії, це ще й культурологічна місія. Бо, тексти людей, які ми друкуємо, можна читати лише в Інтернеті. Завдяки тому, що журнал продається безпосередньо на вулиці, він потрапляє до рук абсолютно різним людям. Для мене важливо, що ті тексти, які в нас друкуються, мають змогу дійти до суспільства, яке не має змоги отримувати цю інформацію з іншого джерела.

www.chytomo.com

-  Це якоюсь мірою, навіть, благодійна місія щодо суспільства.

- Я називаю це благодійна культурологія. Ми намагаємося розміщувати різні думки різних письменників, журналістів чи простих людей. Журнал продається і це важливо.

- Скажіть, чи вже відомі "цікавинки", які порадують львів’ян у вересні на Львівському міжнародному літературному фестивалі?

- Звичайно. Польща - головний гість у цьому році, тому буде дуже багато польських письменників. Ми маємо інсайдерську інформацію, що на 20-й ювілейний форум завітає Лех Валенса. Будуть Адам Міхнік та Криштоф Зануссі. Ми пишаємося також тим, що до нас приїде видатний польський філософ, який зараз живе у Британії – Зиґмунд Бауман та литовський письменник Томас Венцлова. Прибуде Емма Андієвська, відома українська письменниця, яка живе в Німеччині. В цілому сюрпризів буде надзвичайно багато. Львівський форум видавців – це найбільший львівський фестиваль за кількістю подій. Це інтелектуальне обличчя не тільки Львова, а й України загалом.

- Є така проблема як нестача місця для Львівського форуму видавців. Вона якось вирішується?

- Вона може вирішитися хіба що так, що ми нарешті всі візьмемо лопати і прориємо кілька поверхів вглиб під Палац мистецтв. Ми зайняли все, що могли. Я не думаю, що це питання можна легко вирішити, тому що це проблема міської і обласної влади. Якщо хтось говорить, що це можна зробити на стадіоні, то я погоджуюсь, що стадіон це добре. Але відвідуваність на стадіоні зменшиться, у зв’язку з тим, що туди потрібно буде доїжджати. Неправильно красти у львів’ян можливість спокійно потрапити на Форум видавців. Ми розширюємося додатковими наметами на проспекті Свободи. Цього року, швидше за все, будуть намети біля головного корпусу університету ім. Івана Франка.

-  Лунали погрози, що Форум видавців переїде зі Львова у зв’язку із проблемою розташування? Наскільки це вірогідно?

- Це якісь дуже надумані погрози. Ми нікому не погрожували і нікуди переїжджати не збираємося. Літературний фестиваль відбувається на десяти локаціях поза Палацом мистецтв. Я не бачу в цьому проблеми.

www.meridiancz.com

- Банальне, але важливе запитання.  Які плани на майбутнє? 

- Активна робота над релізом альбому. Так як ми всі живемо в різних містах: Юрко в Калуші, я у Львові, наш барабанщик у Києві − ми не маємо змоги збиратися, репетирувати і записувати щось. Тому все відбувається якось дуже ситуативно. Я думаю, що до Форуму видавців ми мали би встигнути презентувати перший інтернет-реліз групи „Drumтиатр”. Ну і друге - це робота над фестивалем, який відбудеться у вересні.  Все літо будемо працювати.

Довідка:  "Drumтиатр" -  Мультимедійний проект, який заснували у 2009 році письменник і поет Юрій Іздрик,  Григорій Семенчук і фотограф  if_ro.

 Проект засвітився сольними концертами у Львові, Києві, Острозі, Луцьку і Тернополі, атакож відіграв великі концерти в рамках фестивалів "Фортмісія", "Потяг До Яремче", "Порто-Франко" і "Екле-3".

 У проекті брали участь відомі музиканти: Алекс Максимів (Нідерланди), Юрій Яремчук, гурт "Electrostatic Death", Віктор Новожилов ("Перкалаба"), Олександр Фразе-Фразенко.

 До Іздрика, Семенчука та  if_ro  приєдналися Олег "Джон" Сук ("Мертвий півень", "Горгішеллі") та Андрій Войтюк ("Сонцекльош", "МТ-3") і ознаменувались новою назвою - DrumТиАтр Orchestra.

 Візуальну частину проекту втілюють Юрко Іздрик, if_ro  та  художник Євген Самборський.

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments