Луценко прагне руху тисяч польових командирів. "Третя Республіка" – справа для тих, кому за тридцять.

Юлія Миколишин  |  Понеділок, 17 червня 2013, 13:18
Публічний вихід. Юрій Луценко вперше після звільнення з ув’язнення та лікування у Польщі з’явився на львівській публіці. Минулої п’ятниці він провів зустріч із низкою місцевих політиків та громадських діячів. Опозиціонер багато говорив про нинішній стан справ в державі, про загрози та виклики влади.

Що цікаво – нищівної критики дій опозиційно табору Юрій Віталійович уникав, хоча частенько в його спічі поміж рядків читалось  щонайменше  здивування тим, що нині робить ВО "Батьківщина". Разом із тим, за три години зустрічі, з у вуст Луценка фактично не прозвучало ані слова про «Удар» чи про «Свободу». Про що Луценко заявив відкрито, так це про мету, яку переслідує ініційований ним громадський рух «Третя республіка».

«Зрозумійте мене правильно. Я хочу відродити колишній Народний Рух. Але такі речі не можна називати однаково … І тому я запропонував назвати це «ІІІ Українська Республіка... Я хотів би, щоби мільйони людей почали свідомо боротися не за нового Президента, а за нову країну. От такий рух тисяч польових командирів я хотів би зробити. Я свідомий того, що в мене для цього ще дуже мало ресурсів. Крім мого прізвища і моєї енергії – нічого. Крім моїх друзів – Стецьківа, Філенка – також нічого. Але я впевнений, що ця ідея висить у повітрі, що сигналу чекають мільйони людей», - заявив Юрій Луценко.

Він також додав, що зміни в країні – не за опозиційними партіями, їх зробить безпартійне суспільство, яке вийде з-під впливу політиків.

 «Це найбільша проблема України – нестача довіри. Я знаю, що я вмію найкраще: говорити та заражати енергією та вірою людей. Я почну шлях до тієї ж мети, до якої йде «Батьківщина», знизу, від людей, організовуючи взаємозв’язок опозиційних партій і людей, які далі не хочуть жити в такій псевдоУкраїні», – заявив Луценко. За його ж словами, громадський рух «Третя республіка» робить ставку на покоління тих, кому трохи більше тридцяти. Ці люди, вважає опозиціонер, не заполітизовані, креативні та впевнені  в собі.

На запитання про свої стосунки із Тимошенко, Юрій Віталійович запевнив, що підтримує ув’язнену опозиціонерку та певною мірою відчуває докори сумління через те, що він на волі, а вона – у в’язниці. Разом і з тим, переконаний Луценко, процес об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін»  лише посилить вплив Тимошенко на Яценюка. «Юлія Володимирівна була, залишається і залишиться ключовим політичним лідером України. Навіть перебуваючи в колонії, вона є центром не тільки українського політичного життя, а й європейського політичного життя», - заявив Луценко. Що ж до Яценюка та Турчинова, то політик ухилився від прямої критики в їх сторону. «Шкода, що «Батьківщина» втрачає лідерські позиції, при чому на голому місці. Я критикую і раджу і Арсенію Петровичу, і Олександру Валентиновичу, і іншим своїм колегам, але роблю це не на прес-конференціях», - зманеврував Юрій Луценко.

На завершення зустрічі із львів’янами опозиціонер зізнався: в нього немає чіткого уявлення, що робити з країною далі  та яку роль в цьому процесі відіграє «ІІІ Українська Республіка». Проте вже восени політик пообіцяв повернутись до Львова із певними напрацюваннями. Зокрема, планує привезти до міста Лева орієнтовний план дій та віддати його на громадське обговорення.

Після Львова з аналогічними візитом для зустрічей із місцевими громадськими та політичними лідерами Ю. Луценко планує завітати до Харкова.

comments powered by HyperComments