"Тихо, тихо Дунай воду несе, Ще тихіше дівча косу чеше...". Музика рятувальників, слова синоптиків

Юлія Миколишин  |  Понеділок, 10 червня 2013, 16:47
Цього разу велика повінь має оминути Львівщину. У цьому нас переконують як "МНСники", так і синоптики. Оптимізму надає і те, що «настрій» циклонів наразі склався на користь західноукраїнського регіону. «Ситуація нормальна і стабільна в нас, на Львівщині. Повені - це більше стосується Дунаю, південних областей», – зазначив керівник прес-служби львівських еменесників Павло Василенко у відповідь на інформацію про те, що за тиждень «велика вода з Європи» сягне України.

Лише в травні кількість опадів на Львівщині перевищила норму у півтора рази. Чи не найбільшу небезпеку регіону несе річка Дністер. Проте цього року  її боятись не варто – фахівці кажуть, що підвищення води в Дністрі не настільки страшне, як його «малювали» ще кілька днів тому.

Суцільну ж негоду, яка полонила Галичну останніх кілька тижнів експерти пояснюють циклічністю процесів у природі, які повертаються орієнтовно раз на десятиліття. «Маємо циклічність, – говорить експерт. – Над Європою зосереджена циклонічна діяльність, циклони не мають куди зміщуватися, адже високі баричні об’єкти – антициклони – стають у нас блокувальними», - зазначив синоптик Олександр Тузяк.

Нагадаємо, востаннє велика вода наробила біди в Галичині і не тільки п’ять років тому. Так, у 2008 році через інтенсивні грозові дощі і, як результат, різке підняття рівня води в річках, сильно постраждали Закарпатська та Львівська області. Як пише Вікіпедія,  пік повені того року  припав на 23 — 27 липня і саме вона вважається найбільшою в історії Західної України за останні 60 років.

Тоді  збитки від великої води влада оцінила в 24,9 млн. гривень.

comments powered by HyperComments