Кава від маестро: до Львова повернулась одна з найтитулованіших баріст України Наталія Куранакова.

Орися Хом’як  |  Вівторок, 4 червня 2013, 19:24
Цьогорічна чемпіонка України львів'янка Наталія Куранакова змагалась на Світовому Чемпіонаті митців із приготування кави «World Barista Championship – 2013», що відбувався 23-26 травня у Мельбурні.

Путівку на Чемпіонат світу Наталія виборола, ставши чемпіонкою України на «IX Українському Чемпіонаті Баріста», який пройшов 24-26 квітня у Дніпропетровську. Цікаво, що друге місце на Чемпіонаті дістав ще один баріста львівської кав’ярні «KREDENS CAFE» Назарій Шуляк. Всього ж на Чемпіонаті України змагалися 28 професійних кавоварів, із яких троє – львів’яни. Вони готували для суддів три види напоїв: еспресо, капучіно та авторський. Холодний напій на основі еспресо Наталії Куранакової було визнано найкращим.

За звання найкращого барісти світу – фахівця із приготування кави, який готує і подає кавові напої, основою яких є еспресо змагалися 53 наймайстерніших кавоварів міжнародного рівня. Перемогу здобув американець, львів’янка Наталія Куранакова, баріста «KREDENS CAFE» набрала 439 балів і отримала 38 місце на Світовому Чемпіонаті митців із приготування кави «World Barista Championship – 2013».

Як розповіла дівчина, найпрестижнішим змаганням серед кавових професіоналів є «World Barista Championship». За п’ятнадцять хвилин учасник повинен встигнути якісно презентувати себе, власно створену каву і приготувати дванадцять кавових напоїв трьох видів: чотири еспресо, стільки ж капучіно і чотири авторські напої на основі кави. При виставленні оцінки судді враховували смак напою, зовнішній вигляд, техніку приготування, презентацію, подачу напою та професійні навики барісти.

 «Я вперше була на такому масштабному і грандіозному дійстві, - зізналась Наталія Куранакова. - Попри неймовірне хвилювання, у мене виникло враження, наче усі баріста світу приїхали на відпустку і невимушено розкривають власні професійні секрети».

 За словами чемпіонки, організатори змагань попросили учасників розписати та розмалювати невеликий тенісний стіл. Цей «витвір мистецтва» буде виставлено на аукціон, усі зібрані кошти підуть на благодійність.

 «Українським баріста ще багато потрібно повчитись у своїх колег із-за кордону, - стверджує Арсен Шлапак, Сертифікований суддя кавової організації «SCAE», засновник мережі кав’ярень «KREDENS CAFE». – Однак, думаю, років за два-три активного навчання Україна може претендувати на перші місця у світовому конкурсі».

Арсен Шлапак розповів, що в Україні дуже мала кількість баріста. Готуючись до конкурсу, Наталія Куранакова змушена була їздити до сусідньої Польщі, де й покращувала свої професійні навички під пильним поглядом польських баріста.

comments powered by HyperComments