Дорогим акцизом на пиво пропонують фінансувати дитячу медицину

Юлія Миколишин  |  Четвер, 30 травня 2013, 01:01
Підвищити акциз на пиво вимагають від парламенту, а отримані кошти віддати на «Охматдит». На пляшках же з цим слабоалкогольним напоєм зображувати уражену печінку... Відповідне звернення до Верховної Ради вже підготували у Львові члени опікунської ради НДСЛ «Охматдит», коаліція громадських організацій «За тверезу Україну», коаліція «За вільний від тютюнового диму Львів», благодійний фонд «Крила Надії», МГО «Молодість». Відповідну ініціативу підтримують і депутати Львівської міської ради.

Збільшення акцизного податку на пиво з 0,89 до 2,50 грн за літр, як це пропонують ініціатори, призведе до подорожчання кожної пляшки пива на 1-2 гривні і стане кроком до припинення політики дешевого алкоголю, яка підриває здоров’я  українців. За таких фінансових умов держбюджет щорічно отримає 4 млрд. грн., які підуть на потреби охорони здоров’я.

Прихильники подорожчання пива також пропонують більшість отриманих коштів спрямувати на завершення сучасного лікувально-діагностичного комплексу «Охматдиту», де онкохворим українським дітям будуть робити найскладніші операції з пересадки кісткового мозку.

Аби ж відлякати від алкоголю  депутат Львівської міськради Анатолій Крачковський пропонує на пляшках із пивом зображувати уражену печінку. За його словами, одним із кроків антиалкогольної кампанії має стати те, щоб на пляшках пива писати про його шкідливі властивості, зображувати печінку, інші органи, які вражає алкоголь, тим самим стимулюючи людей не вживати алкогольні і слабоалкогольні напої.


comments powered by HyperComments