На Личаківському кладовищі відновлюють надгробки на могилах видатних львів'ян

Юлія Миколишин  |  Середа, 22 травня 2013, 10:01
До кінця жовтня на Личаківському кладовищі у Львові реставратори відновлять п'ять унікальних надгробків. Усі роботи фінансуватиме Міністерство культури Польщі, яке виділить близько 950 тисяч гривень. Спільна українсько-польська програма з відновлення львівських пам'яток триває п'ять років. За цей час польська сторона інвестувала в збереження історичної спадщини понад 11 мільйонів гривень.

Надгробок на могилі Марії Понінської, родини Кровчинських, Ярослава Кулачковського, Леона Тварецького та Юзефа Жуховського — п’ять пам’яток, які цього річ отримають друге життя. Спільно працювати над ними уже з дня на день розпочнуть польські та українські реставратори. Пам’ятки вибирали за кількома критеріями, зокрема, звертали увагу на ступінь зруйнованості та мистецьку цінність. Позаяк надгробки виготовлені з різних матеріалів, то для кожного з них майстри підбиратимуть відповідну техніку реставрації.

Реставраційні роботи триватимуть кілька місяців, допоки дозволятимуть погодні умови. Орієнтовно роботи закінчать у жовтні.

До речі, за час українсько-польської співпраці на Личаківському кладовищі реставрували понад двадцять надгробків та гробниць. Це поховання вірменських архієпископів Самуїла Стефановича та Ісаака Ісаковича, українського філолога Омеляна Огоновського, художника Артура Гроттгера, поета Маркіяна Шашкевича.  

comments powered by HyperComments