Археологи розкопають центр Львова в пошуках пам'яток ранньої історії міста

Юлія Миколишин  |  Вівторок, 14 травня 2013, 14:44
За шість місяців науковці планують вивчити ділянку площею 790 квадратних метрів. Розташоване місце майбутніх розкопок на площі Міцкевича, 9. «Це одна з небагатьох ділянок середмістя Львова, яка залишається доступною для проведення повномасштабних археологічних досліджень, оскільки є не забудованою. Для археологів це реальна можливість виявити та задокументувати ранні сторінки історії міста», - розповів директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

Основна мета археологів – провести комплексні археологічно-архітектурні дослідження на ділянці перш, ніж у «високих кабінетах» будуть приймати рішення щодо розроблення проекту забудови цієї території. Основні завдання цьогорічних досліджень полягають у вивчені культурного шару та виявлених у ході досліджень решток археологічно-архітектурних, археологічних об’єктів та існуючих фундаментів житлового будинку 1839 року, який є пам’яткою архітектури національного значення.

«До квітня наступного року ми маємо підготувати замовнику звіт за результатами досліджень та свої рекомендації, що можна робити на цій ділянці. Залежно від виявлених матеріалів і давніх конструкцій, стану їхнього збереження та культурної цінності, можна буде говорити, що необхідно зберегти та музеєфікувати. Думаю, це стане темою масштабних обговорень з пам’яткоохоронними структурами і громадою міста, адже знахідки можуть бути справді цікаві», - говорить Олег Осаульчук.
 

comments powered by HyperComments