9 травня у Львові: очікують 5 тисяч лівих, провокації та прогулянки "Свободи"

Юлія Миколишин  |  Середа, 8 травня 2013, 18:13
Влада Львівщини чекає від громади на 9 травня єднання, натомість місцеві ліві готують масштабні урочисті заходи. Так, завтра вулицями Львова пройде під червоними стягами близько 5 тисяч людей. Такі плани озвучив сьогодні голова Антифашистського комітету Львівщини, комуніст Олександр Калинюк.

Відтак, о 10.00 год. відбудеться панахида на Солдатському меморіалі на вул. Мечникова. Потім вся процесія переміститься на Пагорб Слави, де об 11.00 год. почнеться мітинг. «Планується велика кількість до людей – до 5 тис. Ніхто до нас не приїжджає з інших областей України. Заявку на проведення мітингу ми подали ще у квітні і він пройде під червоними прапорами», – заявив Калинюк. При цьому представник лівих послався на закон України «Про увічнення Перемоги у Великій вітчизняній війні».

Тим часом голова львівської ОДА Віктор Шемчук вважає, що святкові заходи, присвячені Дню перемоги, повинні пройти на Львівщині не як роз’єднавчі, а навпаки - об’єднавчі.

«Кожен мешканець Львівщини має право на своє бачення того як святкувати День перемоги. А завдання влади – забезпечити відзначення цієї події мирно та без будь-яких правопорушень. Тільки разом ми – непереборна сила, що здатна протистояти провокаціям та демонструвати толерантність і терпимість до поглядів і переконань інших людей, незалежно від політичної ситуації», – сказав Шемчук.

Голова Львівської ОДА зауважив, що правоохоронні органи стежитимуть, щоб не було жодних провокацій під час святкування.

Схоже, міліцію завтра чекає важкий день - народний депутат від ВО «Свобода», відомий своїми ультрарадикальними поглядами,  Юрій Михальчишин вже зробив публічний коментар. Так, за словами Михальчишина, «ніхто не повинен забувати того, що окрім законів написаних на папері, є закони написані історією». Свободівець каже, що у Львові є власні традиції, є сформоване негативне ставлення до сталінізму, його символів. «Особисто я, громадянин України, Юрій Михальчишин, буду гуляти вулицями міста Львова у районі вул. Мечнікова, так званого Марсового поля, вул. Пасічної, так званого Пагорба Слави. Разом з іншими фізичними особами, громадянами України і мешканцями Львова буду насолоджуватися чудовими львівськими краєвидами, весняним сонечком, усмішками чарівних львів’янок і загалом святковим настроєм», – розповів нардеп.

На уточнююче запитання, чи буде він реагувати на червоні прапори, Михальчишин відповів: «Ви ж мене знаєте».

Між тим, міліція застерігає - на завтра у Львові готують провокації. Міліції Львівщини стало відомо, що певні особи готують на завтра – 9 травня провокації, аби «роздражнити» певні політичні сили.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник ГУ МВС України у Львівській області Олександр Рудяк.

«Є певна інформація, що розробляється не політичними силами, а певними особами певні сценарії, ми про них знаємо і готові реагувати», – заявив головний міліціонер Львівщини. Він запевнив, що до цих провокацій не причетні політичні сили, влада та міліціонери. «Це можу заявити офіційно, бо знаю про це чітко, тому що маю достеменну перевірену конкретну інформацію», – наголосив Рудяк.

comments powered by HyperComments