Пасхальний настрій цими днями панує у Львові

Юлія Миколишин  |  Субота, 27 квітня 2013, 18:00
У Львові триває підготовка до Пасхи: упродовж місяця у Шевченківському гаю охочі відвідувачі виготовили майже сотню дерев'яних калАталок. Сьогодні ж як діти, так і дорослі взялися розписувати свої великодні атрибути, здебільшого у яворівському та петриківському стилі. На Великдень учасники майстер-класів пройдуться вулицями Львова зі своїми виробами, сповіщаючи людей про свято, адже саме таке призначення калАталок.

Виготовляти дерев’яні калатала охочих навчав відомий звіздар, калаткар Богдан Новак. Чоловік цьому мистецтву навчає своїх  онуків та всіх охочих, у школах, будинках "Просвіти", інтернатах та церквах. Каже, що виготовляючи калаталки,  він прагне перш за все навчити й передати майбутньому поколінню цю традицію. 

Понад місяць у Шевченківському гаю тривали майстер-класи з виготовлення калатал. Завідувачка етно-культурологічного відділу музею Надія Дзвоник  каже, участь  в них взяли  як львів’яни, так і туристи. Загалом виготовили майже сотню великодніх калаталок.

Сьогодні ж виготовлені калаталки взялися розмальовувати. Майстри навчають дітей майстри яворівського розпису. Кажуть, аби орнамент вийшов гарним потрібно зберігати автентику, і розписувати дерев’яну поверхню чотирма кольорами: жовтим, червоним, зеленим та блакитним. 

За словами майстрів, аби калаталка вийшла не лише гарною ззовні, а ще  й несла святкову енергетику,  у її виготовлення та розпис потрібно вкладати душу.

 

comments powered by HyperComments