Давня кухня Європи як історична реконструкція. У Львові поласували по-середньовічному

Вівторок, 2 квітня 2013, 16:28
У Львові в Палаці Бандінеллі (пл. Ринок, 2) влаштували театралізовану презентацію середньовічної кухні «Вечеря в міщанському домі». Палац для вистави вибрали не випадково: в 14 столітті на його місці був розташований будинок міщанина, а на початку 17 ст. був споруджений цей розкішний будинок важливого підприємця Бандінеллі (організатора поштового зв'язку з Італією).

Організував дійство Клуб історичної реконструкції  «Wolfenschloss» (Вольфеншльос) – молодіжна організація, що займається історичною реконструкцією південної Німеччини 14 ст.  Це своєрідний клуб за інтересами, побудований на ентузіазмі та спільних захопленнях. Існує вже близько 5 років. Серед активістів такої ініціативи нема жодного професійного актора чи історика.

приготована святкова трапеза складалася зі страв, які міг собі дозволити заможний міщанин. Зокрема, на столі були тарти (така собі середньовічна піца, може бути з будь-якою начинкою – соленою, перченою, солодкою), реберця з чечевицею смажені в пиві, пшенична каша з куркумою, риба, тушковані овочі, хліб, сир та кларет (біле вино зі спеціями). Всі рецепти бралися в Інтернеті з давніх англійських, італійських, французьких манускриптів 14 ст.

Фото: galinfo.com.ua

Головний кухар середньовічного столу Олександра Стерелюхіна розповіла, що таке середньовічне меню є абсолютно прийнятним і нині, втім, тоді до страв давали більше спецій та приправ.

За її словами, в багатьох рецептах того часу використовували цибулю: по-перше, це основне джерело вітаміну С та хороший антисептик, по-друге, не було такого різноманіття, яке маємо нині. «Ми теж її їмо, але, мабуть, вдесятеро менше», – зауважила Олександра Стерелюхіна.


 

Одяг актори шили самостійно, всі вишивки також ручної роботи. Посуд випечений в печі й теж відповідає всім нормам того часу, відтворений з музейних експонатів.

Після святкової трапези влаштували середньовічні танці.

Усіх присутніх пригощали тартом та солодким напоєм «Рожева вода» (вода з медом, настояна на пелюстках троянди).

comments powered by HyperComments