Мешканці Кракова, Варшави, Фрайбургу та низки інших європейських міст про Львів знають значно більше, ніж мешканці Харкова

Жанна Титаренко  |  Субота, 17 вересня 2011, 01:54
Аби українці знали одне одного краще, якомога частіше їздили на східні і західні терени України і знаходили між собою якомога більше спільних точок дотику, мешканці Львова вирішили приїхати до Харкова і провести низку заходів культурного й мистецького обміну.

16 вересня відбулась низка зустрічей зі студентами харківських університетів. Мешканці Львова розповідали не лише про туристичні місця, а й про книги, що видаються у Львові, вищі навчальні заклади, фестивалі, форуми.

Одна з таких зустрічей відбулась у харківській книгарні «Є». Заступник Львівського міського голови з гуманітарних питань Василь Косів організував коротку презентацію книжок про історичні місця Львова, художні нариси письменників та іншої літератури, яка вийшла друком у Львові.

Під час зустрічі Василь Косів наголосив на тому, що кожного року у Львові відбувається Форум Видавців, на якому кожне львівське видавництво має можливість подати на конкурс свій проект, і якщо його визнають корисним для читачів, видавництво отримає додаткове фінансування у розмірі 50% від усіх витрат.

У журі ніколи немає чиновників. Проекти видавців оцінюють бібліотекарі, письменники, науковці й мистецтвознавці. Кошти з Львівського обласного бюджету на розвиток видавництва надається лише за рішенням журі. Серед 100-120 проектів, 15-17 отримують державне фінансування.

Крім того, Львівська міська рада надає українським книгарням гарні приміщення. Їх оренда коштує одну гривню на рік – тобто приміщення надаються безкоштовно.

Львів є книжковою столицею України. І саме там проводяться щорічні форуми видавців. Дитячі видавництва збираються навесні, а всі інші – на початку осені.

Василь Косів також повідомив, що кілька днів тому у Львові було відкрито спеціальний туристичний маршрут «Кримінальний Львів 1930-х років. До Львова постійно приїздять різні режисери й кінематографісти і знімають сюжети біля великих храмів, замків, музеїв.

«Але у Львові є чудові місця для трилерів, жахів. У Львові є все», - наголосив Василь Косів.

На запитання журналістів про те, чому Дні Львова вирішили проводити саме в Харкові, Василь Косів відповів, що «це така форма запрошення усіх Вас до Львова».

Найближчим часом Дні Львова відбудуться у Кракові, Фрайбурзі та низці інших європейських міст.

Василь Косів також запрошував мешканців Харкова приїздити до Львова на наступному тижні, оскільки в цей час там відбуватиметься міжнародний фестиваль вуличних театрів.

Аби харківці могли уявити що таке вуличний театр і як він сприймається глядачами, сьогодні ввечері біля ХАТОБу відбулась постановка вистави Львіського Академічного театру «Воскресіння».


 

comments powered by HyperComments