Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Сокіл», Львівський осередок

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 1 липня 2011, 12:09
Однією з провідних молодіжних організацій на теренах Західної України є МГО «Сокіл», проте зараз діяльність свою Організація активно розгортає і в інших регіонах України. Розвиток «Соколу» почався зі Львова, де в першій пол. ХХ ст. зародилась однойменна українська патріотична організація, яка діяла на території всієї Галичини. Сучасний «Сокіл» продовжує традиції «Соколу» тодішнього.

Про Львівський осередок Організації розповів один із її активних членів – Юрій Бакай.

Які основні напрямки діяльності Львівського осередку МГО «Сокіл»?

–Пріоритетним напрямком є, перш за все, духовне та фізичне виховання молоді у дусі українського націоналізму, «Сокіл» виховує у своїх членів любов до Батьківщини, пошану до традицій, історії, культури. Членів «Соколу» вчать не лише любити українське, а й пропагувати та поширювати його. Адже любити українське – територію, мову, природу, архітектуру – може будь-хто, але дбати про них не в кожного є бажання.

Скажіть, будь ласка, коли була заснована організація на всеукраїнському і місцевому рівнях?

–У Львові «Сокіл» був зареєстрований у жовтні 2006, хоча неофіційно організація як об’єднання молодих небайдужих людей існувала раніше. Згодом були створені осередки в Львівській області та Обласні Організації в Тернополі та Івано-Франківську. Протягом років існування «Сокіл» поширився на Рівненщину, Хмельниччину, Вінничину, Черкащину,  Полтавщину та інші області, а за півтора останніх роки були створені осередки в Донецьку, Харкові, Дніпропетровську, Миколаєві, Запоріжжі  та інших містах. Сьогодні організація діє майже у всіх обласних центрах, щоправда в залежності від регіону чисельність членів «Соколу» є різною.

А хто очолює організацію на всеукраїнському і місцевому рівнях?

–Львівський обласний «Сокіл» очолює Богдан Галайко; Богдан незабаром очолить і Всеукраїнський «Сокіл».

Які заходи проводить «Сокіл»?

–Щороку ми проводимо декілька ви шкільних таборів, куди з’їжджаються юнаки та дівчата зі всієї України. На таборах учасники зміцнюють український дух та національну позицію, вивчають історію та народознавство. Також збільшують свою фізичну витривалість, беруть участь у змаганнях, вивчають основи медицини, табірництва, альпінізму тощо. Після вишкільного табору учасники знаходять друзів з усіх-усюд України. 

Окрім того, традиційно у червні проводяться мандрівки українськими Карпатами, а на початку липня «соколята» беруть участь у сплаві по Дністру. На Андрія «Сокіл» організовує вечорниці, на Різдво – вертеп, на Миколая «соколята» ходять в сиротинці. Часто «Сокіл» проводить акції до національних свят, наприклад Дня рідної мови.  Також ми беремо участь в акціях інших громадських організацій, які підтримують українську національну ідею.

А з якими організаціями у, власне, українському націоналістичному середовищі ви співпрацюєте?

Кожен осередок вирішує сам, адже не всі націоналістичні організації діють по всій Україні. Основна вимога – це націоналістичне спрямування організації, підтримка національної ідеї. Це всі, кому небайдужа доля нашої держави.

Яка мета діяльності організації?

–Виховання молоді в національному, здоровому дусі. Перш за все, діяльність «Соколу» - робота на перспективу, адже молодь бере від життя, від суспільства, частково – від держави, а настане час, коли необхідна буде віддача та знання молоді у зворотному напрямку.  Врешті, краще хай молодь ходить по Карпатах, отримує якісь вміння, аніж паразитує у суспільстві.

Як вас можуть знайти ті, кого зацікавить ваша організація?

–У нас є сайт (http://www.sokil.org.ua), на якому вказані контакти керівників. Також можна написати на організаційну електронну скриньку - [email protected](постійно діюча).
 

comments powered by HyperComments