9 травня у Львові: тисячі міліціонерів, постріл, бійки, лайка і панахиди

Понеділок, 9 травня 2011, 18:48
Львівські правоохоронці не пропустили ветеранів совєтської армії та їхніх нащадків покласти квіти на могили воїнів і працівників НКВС, які поховані на Марсовому полі на території музею «Личаківський цвинтар». 9 травня у Львові пройшло не лише під посиленою охороною тисяч правоохоронців із усієї області, але з бійками, пострілом, образливою лайкою, під різними прапорами і панахидами за жертвами.

Із самісінького ранку частина Львова, до якої належить територія музею «Личаківський цвинтар», була повністю заблокована для проїзду. Головні події з нагоди Дня Перемоги відбувались на Марсовому полі та Пагорбі слави, де загалом поховані близько семи тисяч радянських солдатів, офіцерів і більша частина енкаведистів.

Марсове поле зусібіч перекрили металевими парапетами, беркутівці та правоохоронці вишикувались у два ряди. Усі навколишні вулиці були теж перекриті.

Совєтських ветеранів, представників російських організацій, львівських регіоналів і священиків міліція не пропустила покласти квіти до могил, пояснюючи такі дії рішенням суду про заборону політичних акцій 9 травня.

«Тут похований мій батько, чому ви мене не пропускаєте, можна було якось по-іншому це все зробити? Я хочу покласти квіти на могили батькових товаришів, роблю це щороку, чому не можу це зробити сьогодні?» – запитував у полковника міліції чоловік. «Звертайтесь до судового виконавця», – почув він у відповідь.

Літні люди, переважно російськомовні, з квітами розвертались і йшли геть. Натомість львівські регіонали взяли участь у панахиді, а з протилежного боку на місці поховання невідомого упівця молились представники патріотичних сил.

Свободівці крокували на Марсове поле колоною з близько тисячі осіб, із вигуками «Ганьба!», «Смерть комунякам!», «Слава Україні!» Дорогою вони зустрілись із групою людей із 20 осіб із георгіївськими стрічками.

Почались образи на адресу один одного. Прихильники ВО «Свобода» водою облили «георгіївців». Один чоловік із георгіївською стрічкою вистрелив з травматичної зброї і гумовою кулею поранив ногу симпатикові «Свободи». У натовп полетіло каміння.

«Зараз хлопець перебуває у шпиталі. Людина, яка розмовляла російською, стріляла цільово в нашого прихильника, – повідомив на Радіо "Свобода" депутат міськради, свободівець Руслан Кошулинський. – Також чоловік із георгіївською стрічкою «натравив» на нас бойову собаку. Ми розуміємо, що нас хотіли провокувати на силові дії».

Правоохоронців під час інциденту між свободівцями і «георгіївцями» не було. Однак на цей час чоловік, який стріляв, не затриманий, а потерпіла сторона ще не подала заяву в міліцію, повідомив на Радіо "Свобода" керівник прес-служби ГУ УМВС у Львівській області Денис Харчук.

Гарячих емоцій у натовп зумисно додавали окремі люди, які провокували скандали, сутички. На Марсовому полі підпалили димову шашку.

Відтак без провокацій, про які так багато мовилось іще задовго до 9 травня, у Львові не обійшлось. Усе це ретельно знімали журналісти російських телеканалів. Сценарій 9 травня у Львові вдався.

comments powered by HyperComments