У Новий рік - з новим податком

Понеділок, 3 січня 2011, 16:02
Міська рада Львова першою скористалась новим Податковим кодексом і новою європейською модою.

У Львові з початком нового року встановили ставку туристичного збору. Як повідомили УНІАН у прес-службі Львівської міської ради, відповідно до ухвали ради, розмір туристичного збору становитиме 1% вартості готельного номера. Його сплачуватимуть люди, які поселятимуться у готелях, мотелях, хостелах.

Туристичний збір запроваджено замість курортного збору новим Податковим кодексом, що набув чинності з 1 січня 2011 р.

Номери у трьох-чотирьохзіркових готелях Львова коштують від 500 до 1500 грн., тобто щодоби необхідно буде додатково сплачувати від 5 до 15 грн. Сума, звичайно, зовсім невелика, проте важливо розуміти, на що міська влада планує їх витрачати. У 2009 р., до речі, місто Лева відвідало близько 1 млн. туристів.

Ідея обдарувати мандрівників додатковим податком набуває все більшої популярності в Європі. Влада італійської столиці вже вирішила запровадити збір з туристів. Він буде диференційований: в готелях до 3-х зірочек - 2 євро щодоби з людини, в дешевих хостелах - значно менше, для дітей та інвалідів - безоплатно. Сума має бути дуже солідна, бо Рим минулого року відвідало 66 млн. людей. Венеція та Флоренція теж хочуть запровадити 1-євровий збір. Щоправда, на відміну від інших міст, мери цих двох туристичних центрів ще до запровадження нового збору озвучили його мету. Додаткові гроші потрібні для ремонту та утримання історичних місць у належному стані, для прибирання сміття. Власники готелів та туристичних фірм, звичайно, не в захваті від пропозицій мерій. Додаткових коштів їм не бачити, а клієнтів можна втратити.

comments powered by HyperComments