Львівські журналісти на знак протесту хочуть прикувати себе до потяга

Галина Стадник  |  Вівторок, 4 травня 2010, 17:14
У День захисту свободи слова львівські журналісти хочуть прикувати себе до московського потяга на знак протесту проти утисків незалежних ЗМІ. Журналісти заявляють про фізичний тиск, тому подробиці акції не розголошують.

Участь у такій нестандартній акції до дня захисту свободи слова мають взяти півсотні журналістів. Місце і час проведення організатори тримають у таємниці, аби їм не перешкодили правоохоронці, пояснив головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок. «Русифікація свобод» – саме так він охарактеризував процеси, що нині відбувається в Україні: це коли «свобода» залишається тільки на папері, а практично скористатися нею журналісти не можуть. «Ми не відчуваємо себе у безпеці, бо органи, які мають забезпечити захист, втягнені в систему, яка покликана чинити тиск і пристосовувати незалежні ЗМІ до стандартів нової влади», зауважив Ігор Починок.

Тиск не брутальний, але відчутний

В інтерв’ю «Німецькій хвилі» голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров заявив, що стан свободи слова з приходом нової влади справді погіршився. Тиск не такий брутальний, але відчутний: з’явилися темники – дещо іншої форми, ніж раніше, вказівки національним каналам, як і що показувати, посилився тиск власників, каже Захаров. Це відчутно й у новинах, коли телевізійні канали більше повідомляють не про події в Україні, а про негативні явища в інших країнах. До того ж кількість нападів на журналістів збільшилася, додав Захаров. У ситуації зі свободою слова є також провина української журналістики, аналізує правозахисник, пріоритетом якої нині часто стають гроші.
 

 

comments powered by HyperComments