Столицю України перенесуть до Львова

Костянтин Колесник  |  Середа, 11 березня 2009, 16:36
На тлі румуно-українського шпигунського скандалу румунський генерал Іоанн Талпеш заявив, що раніше в розмові з ним один «дуже високопосадовий чиновник в НАТО» признався, що, «ймовірно, Альянс «розкриє свою парасольку» над Україною, столицею якої буде Львів».

Про це пише видання Jurnalul National, посилаючись на сенсаційні заяви Талпеша – колишнього керівника румунської Служби зовнішній інформації (зовнішня розвідка), зроблені в ефірі одного з телеканалів.

У зв'язку з цим газета нагадує, що генерал був не тільки директором СЗІ, але й радником президента з національної безпеки. Отже, пишуть в Бухаресті, Талпеш є тією людиною, яка «вміє зважувати вимовлені ним слова».

«Обнародування змісту подібних приватних бесід, які висвічують стратегічні напрями, невипадкове, особливо враховуючи контекст (шпигунський скандал)», – вважає Jurnalul National.

Також цілком можливо, продовжує міркувати автор матеріалу в газеті, що «особливо важлива персона з вищих кол НАТО, на якого послався румунський генерал, не назвавши імені, могла дати згоду на розголошування вказаної ідеї, не в останню чергу як попередження Києву.

Згадка Іоанном Талпешем розмови з натівським чиновником може означати і те, що Україна «проштрафилася» і по відношенню до інших країн НАТО, що з погляду Брюсселя є неприйнятною поведінкою країни-кандидата. У зв'язку з цим в Бухаресті не виключають, що болгарський громадянин, заарештований разом з румунським військовослужбовцем за шпигунство на користь України, міг передати інформацію не тільки Києву, але й Москві, передає «Новий Регіон».

Раніше в Бухаресті був арештований болгарський громадянин Марінов Зіколов і румунський військовослужбовець Флорічел Аким, який вже дав признавальні свідчення про свою шпигунську діяльність на користь України. За даними газети Gоndul, болгарин визнав, що мав дружні зв'язки з українським представником, якого цікавила інформація військового характеру.

У свою чергу, румунський військовослужбовець, звинувачений в зраді батьківщині, визнав, що почав співробітничати з представниками іноземної розвідки через «погану матеріальну ситуацію». За суми в 1000 доларів в 2002–2007 роках Аким передавав болгаринові серію секретних документів, скопійованих з комп'ютера румунського Міноборони.

Серед переданих документів знаходилися натівські карти, інформація з системою військових комунікацій і частот радарів, схеми дислокації військових частин і техніки, плани оборони.
 

comments powered by HyperComments