У Львові відкрили виставку „Знамення і образи віри”

Наталі Істоміна  |  Четвер, 19 грудня 2013, 20:49
З нагоди 1025-ліття хрещення України-Русі у Львівському музеї історії релігії відкрили виставку «Знамення і образи віри». Проект підготували спільно із Музеєм сакрального мистецтва імені о. Антона Петрушевича. На виставці представлені речі зі збірки монахів-студитів «Студіон».
Знамення і образи віри

    Хрест супроводжує людину протягом усього її життя. Тож, саме цей символ християнства став темою цьогорічної експозиції, адже це також символ Ісуса Христа, його розп'яття і слави.

    Левову частку експозиції складають хрести. Це дуже символічно з огляду на те, що наш народ несе свій хрест впродовж всієї історії. Хрест – символ терпіння і слави. Тож, є наді, що народ буде прославлений в історії.

    Виставка завершує річний цикл експозицій присвячених хрещенню Русі. Саме тому темою виставки був хрест. До того ж рік видався непростий.

    Символами християнської віри є знамення, знаки і образи. Знамень є дуже багато. Хрест –основний символ християнства. Разом із розп’яттям хрест – це вже знамення.

    На виставці представлені ручні хрести, процесійні, напрестольні та надбанні. Надбанні хрести є кованими і колись належали склепінням церков, які зараз є знищеними. Також представлені ікони, картини на полотні і дереві та феритрони. Експоновані речі – творіння людських рук XVI-XX ст. Експонати зібрані і врятовані стараннями голови комісії сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ о.Севастіяна та його помічників.

    Отець Севастіян наголосив на тому, що не випадково виставка презентована напередодні латинських різдвяних свят. Адже між різними конфесіями немає жодної ворожнечі, тому важливо, щоб виставка була святом для всіх. „Сакральне мистецтво у кожної нації є найбагатшим. Якщо взяти сьогоднішню ситуацію в Україні, то сакральне мистецтво забирає, напевно, 80%, тоді як решта – світське мистецтво” – зазначив духівник.

    Святий отець також зазначив, що релігія не залишається осторонь тих непростих політичних подій, які відбуваються у країні. „О другій годині ночі мені подзвонив Ігор Калинець і повідомив, що можливо „Беркут” розганятиме студентів, які знаходяться на Євромайдані і попросив, щоб був присутній хтось із священиків. Тож тепло одягнувшись, випивши кави я відправився на майдан із хрестом за пазухою” – зазначив о.Севастіян.

Фото: galinfo.com.ua

comments powered by HyperComments