Ярослав Грицак: „Давайте навчимо Майдан колядувати!”

Наталі Істоміна  |  Четвер, 19 грудня 2013, 01:30
Навчити Євромайдан колядувати закликав Ярослав Грицак під час дискусії “Що відбувається, що відбулося, чого чекати? Про Євромайдан, події та явища навколо” у львівській книгарні „Є”. Саме це гасло надало поштовх до міні-дискусії про терміни Євромайдану, яка виокремилась в контексті основної розмови. Науковець намагався таким гаслом підкреслити необхідність боротьби до переможного кінця.
Ярослав Грицак: „Давайте навчимо Майдан колядувати!”

    Фото: texty.org.ua

„Давайте навчимо майдан колядувати! Я маю на увазі те, щоб привчити людей до думки, що прийдеться на Різдво бути на Майдані. Якщо на Новий рік, то це буде найкращий Новий рік у вашому житті. Київ вже навчився співати „Ще не вмерла Україна”. Прекрасно, давайте навчимо його колядувати. Це означає, що потрібно готуватися, що в ніч від шостого до дев’ятого січня нам потрібно буде бути на Майдані. Майдан, швидше за все, буде довгим” – закликав історик.

 Ярослав Грицак також зазначив, що владика Борис на запитання „що робити?” відповідав: „Перестаньте думати в категорії „Нескафе”.  Це розчинна кава, яку слід розмішати і залити. Це не є справжня кава. Добра кава вимагає довшої праці”. Історик закликав не  налаштовуватися на дуже швидкий результат. „Не шукайте швидкої перемоги. Бо якщо так, то може бути дуже швидке розчарування і поразка. Стояти треба” – зазначив науковець.

Соціолог Світлана Одинець зізналася, що спочатку була налаштована на дуже швидкий результат. „Коли пройшло три тижні – всі казали, що з дня на день щось вирішиться. А сьогодні я зрозуміла, що ми не мали такого досвіду в історії. Ми не можемо покликатися на жоден свій період чи століття, коли щось подібне нам доводилося реалізувати через волю народу” – сказала соціолог.

Даючи оцінку Майдану як такому Ярослав Грицак зазначив, що це нова Україна, в сенсі, що міняє конфігурацію старої України, до якої ми звикли. Майдан – це не Схід і не Захід. Це Київ.

„На майдані високоосвічені люди, проте опозиція цього не розуміє, бо пробує говорити з ними дитячою мовою. На довшу перспективу я оптиміст, на коротшу – я стривожений” – зазначив науковець.

 

comments powered by HyperComments