Частинка Мексики у Львівському палаці мистецтв

Наталі Істоміна  |  Середа, 11 грудня 2013, 14:21
Вчора у Львівському палаці мистецтв відкрили виставку „Мексика: об’єкти світової спадщини”. Як відомо, саме ця країна посідає шосте місце у світі за кількістю об'єктів, які належать до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. У Мексиці 32 таких об'єкти, які можна побачити на цій виставці.
Частинка Мексики у Львівському палаці мистецтв

    Юрій Гнатковський, директор Львівського палацу мистецтв зазначив, що ця виставка - чудовий інструмент до пізнання Мексики. „У Мексиці живе багато українців і ми тішимося, що тамтешня діаспора слідкує за Україною. Такі виставки дозволяють ставати ближчими один до одного” – резюмував він.

   Іван Шкрум, Почесний консул Мексиканських Сполучених Штатів у Львові наголосив на тому, що оскільки у Мексиці є  пам’ятки світу, які внесені до світової спадщини, то львів’яни зможуть доторкнутися до них сьогодні.

   „Це вже не перша виставка, яка перебуває у Львові у цьому залі. Експозиція відбувається вдруге. Сама ідея винайдена урядом Мексики і фінансується національним фондом Мексики” – наголосив Почесний консул.

    У мексиканського народу не тільки особливе ставлення до своєї культури і держави. У нього особливе ставлення до всього, що пов’язане з історизмом, минулим, історичною пам’яттю і навіть смертю. Вони не вважають, що смерть причина побиватися і проливати дуже багато сліз. Вони вважають, що смерть це друга сторона, і, якщо душа туди пішла, значить їй там краще. Мексиканці користуються і надихаються своєю історією і живуть поряд з нею. Вони не роблять з неї культу, вона є загальнодоступною.

   „Я бував у цих пам’ятках, але не у всіх. У мене є улюблене відчуття. Є піраміди сонця і піраміда місяця. Одній віддаєш енергію, а від іншої заряджаєшся. В той час, як єгипетські піраміди є захороненнями. Це місце, де можна отримати наповнення новими космічними силами і позбутися усіх негараздів, віддавши енергію і отримавши, натомість, нову. Тому, що стосується відчуттів, то коли на вулиці 35-36°C, потрапляючи на розкопки піраміди, відчуття, що температура на 10°C менше. Хоча вона така ж. Є відчуття наповнення. Мексиканці звикли до таких відчуттів і сприймають їх, примножуючи і вірячи у них” – розповів Іван Шкрум.

Фото надані прес-службою ЛПМ

comments powered by HyperComments