Джаз Без Страху! Фестиваль «Jazz Bez...» у Львові збере гроші на підтримку «Євромайдану»

Катерина Поліщук  |  Середа, 4 грудня 2013, 14:22
Міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez» солідаризується зі студентством, яке організовує «Євромайдан» у Львові та Україні. Організатори фестивалю запровадили безкоштовний вхід на всі концерти, а під час виступів проведуть збір коштів для потреб «Євромайдану», які пізніше передадуть мітингуючим студентам.
Джаз Без Страху!  Фестиваль «Jazz Bez...» у Львові збере гроші на підтримку «Євромайдану»

Фестиваль, який вже тринадцять років долає кордони з Європою, пройде із 4 по 15 грудня 2013 р. Більшість музикантів, незважаючи на ситуацію в країні, вирішили приїхати на фестиваль виступити для збору коштів та передати частину своїх гонорарів на потреби «Євромайдану». Про це повідомило Мистецьке об’єднання «Дзиґа» на своєму сайті. Також «Jazz Bez» відмовляється від всієї комерційної складової - продажі квитків та реклами. Вхід на фестиваль буде вільним. У першу чергу вільні місця надаватимуться студентам. Студенти можуть приходити за півгодини до початку концертів та отримати квитки від волонтерів.

«Для середовища фестивалю принциповим є відстоювання громадянських свобод. Найважливішим для цього є поява нового покоління: освіченого, самодостатнього і відповідального. Власне для нього ми щороку і робимо наш фестиваль», - говорять організатори «Jazz Bez».

Цього року у Львові, який є центром фестивалю, виступить ціла низка зірок європейського джазу, які підтримують процеси самоорганізації українського народу та студентського руху в Україні.

Нагадаємо, тринадцятий «Jazz Bez» об'єднає довкола джазу Київ, Харків, Рівне, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Люблін, Санок, Глівіце, Перемишль та батьківщину Богдана-Ігоря Антонича село Новицю. Вперше до джазової федерації приєднаються Мостиська. Серцем Фестивалю є Львів. «Jazz Bez» є наймасштабнішим, найтривалішим та найдосвідченішим джазовим фестивалем України. Від 2001 року, коли фестиваль одночасно розпочався у Львові та Перемишлі, джазова федерація розрослася вже на десяток міст. За цей час відбулися сотні концертів, на фестивалі утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що грали на «Джаз Безі», перевищила тисячу. Засновником та головним організатором фестивалю  «Jazz Bez»  є  Мистецьке об’єднання «Дзиґа».

Довідка:

Мистецьке Об'єднання «Дзиґа» - організація митців, громадських діячів, підприємців у формі об'єднання різноманітних культуро-творчих проектів та об'єктів (клуби, фестивалі, медіа-проекти, тощо).

Засноване в 1993 році в результаті об'єднання середовища громадських діячів Студентського руху періоду здобуття Україною незалежності («Студентське братство» 1989 - 1993 рр.), середовища авангардного мистецтва («Шлях» 1989 – 1992 рр.) та музикантів тогочасного андеграунду Львова («Клуб шанувальників чаю», «Мертвий Півень», фестиваль андеграунду «ВиВих»).

В активах об'єднання найбільш безкомпромісними і відповідно найбільш продуктивними є проекти: «Фестиваль андеграунду «ВиВИх», фестивалі «Свобода Вибору», «УМХ - 93», «Jazz Bez» , «Флюгери Львова», «Metro Jazz», «Pink Slow», «Проект Є», «Новий Ноїв Ковчег», клуб «Лялька», «Слухай Українське», заснування та продюсування альтернативної радіостанції «Radio Iniciatyva 102,5 FM», опозиційної газети «Львівська газета», літературного журналу «Четвер», Тижня актуального мистецтва «7», Днів Перформансу у Львові, міжнародного проекту «L²» (Львів – Люблін) та багато інших менш масштабних проектів.

За перше 15-річчя свого існування на 2008 рік, «Дзиґа» мала наступний доробок: 394 виставки, 1223 клубні концерти, 119 ексклюзивних концертних проектів, 26 фестивалів, 117 перформенсів, 360 літературних презентацій та безліч інших неординарних атракцій, які зібрали більше 1,5 мільйона учасників, відвідувачів та глядачів.

Ідеологічним, фізичним та матеріальним центром «Дзиґи» є її галерея у Львові на вулиці Вірменській,  35.

comments powered by HyperComments