„Графічна лінія” польських стипендіатів

Наталі Істоміна  |  Понеділок, 25 листопада 2013, 16:29
Нещодавно у приміщенні галереї Мадам Пальмгрен відкрилася виставка стипендіатів програми Міністра культури Польщі Gаude Polonia. Експозиція має назву „Графічна лінія” і проходить в рамках Vll конференції випускників польських освітніх, наукових та художніх стипендіальних програм.
„Графічна лінія” польських стипендіатів

 На виставці представлені роботи митців, які реалізовували свої проекти протягом стипендії Gаude Polonia. Остання покликана ознайомлювати митців із модерною польською культурою та удосконалювати вміння під керівництвом провідних інституцій та художників.

У рамках виставки презентовані роботи таких митців як Леся Квик, Романа Романишин, Андрій Тирпич, Ярко Філевич, Таня Цюпка та Данило Мовчан. Аудіовізуальні проекти реалізовані зусиллями Михайла Барабаша та Остапа Мануляка. Музичним супроводом став запис концерту ансамблю „ConstantY”.  

Анна Кузьма, радник посольства Республіки Польща в Україні зазначила, що графіка в Україні, а особливо у Львові дуже сильна річ.  „Моя перша зустріч з українською графікою була з графіком Андрієм Тирпичем, одним із перших стипендіатів Gаude Polonia. З ним ми познайомилися в час реформування товариства „Лева”. Тоді я побачила першого українського митця на власні очі. Його дружина, відомий реставратор Віолета Радомська-Тирпич також стипендіат Gаude Polonia. Куратором виставки є їхня дочка Іванка Тирпич. Це все – це її творчий задум” – зазначила Анна Кузьма.

Іванна Тирпич-Радомська, куратор виставки, розповіла, що експозиція поєднує в собі 8 поколінь художників і графіків: від найстарших до наймолодших випускників стипендії. „Ця виставка об’єднує групу людей, яка бачить метою дослідження гру ліній, темних і світлих плям, площин, фактур, ритмів” – зазначила дівчина.

„Концепція така, щоб показати в першому залі при вході творчість особливої секти стипендистів, які займаються електроакустичною музикою і мультимедіями. Ідея була такою, щоб представити творчість цієї секти львівських і київських митців ” – розповів Остап Мануляк.

Фото надані  Іванною Тирпич-Радомською

comments powered by HyperComments