Ні - совку! YES -ЄС! Львівські студенти готові до революції

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 22 листопада 2013, 14:17
Під стінами Львівської облдержадміністрації відбувся мітинг студентів та молоді. Понад дві тисячі людей з транспарантами « Наш вибір - ЄС», «Студенти за майбутнє в Європі». «Ми не продаємось за гроші Кремля!» голосно заявили владі свою проєвропейську позицію і вимагали негайно відновити євро інтеграційний курс України.
Ні - совку! YES -ЄС! Львівські студенти готові до революції

Вчорашнє повідомлення уряду про зупинку підготовки України до в вступу в Євросоюз викликало миттєву реакцію серед активної молоді та студентства. В соцмережах з’явилися відразу кілька повідомлень про організацію мітингів та акцій, спрямованих на відновлення євроінтеграційного курсу України. Вчора ввечері активні проєропейсько налаштовані люди вийшли на акцію до пам’ятника Т. Шевченка на проспекті  Свободи у Львові. Аналогічні зібрання спонтанні відбулись в Луцьку та Києві.

Сьогоднішній мітинг під Львівською облдержадміністрацією зібрав понад дві тисячі студентів з ЛНУ ім. І. Франка та НУ «Львівська політехніка», які розгорнули власноруч зроблений прапор Європейського Союзу та вимахували синьо-жовтими стягами під вигуки: «Україна це Європа!». При цьому студенти наголосили, що акція проходить без підтримки жодної партії, а дізнались  вони про акцію з соцмереж.

«Ми звичайні студенти. Ми не є представниками ніякої організації чи профспілки. Нам набридло, що нас завжди ведуть якісь партії. Нам це набридло! Ми самі сконсолідувалися і зібрались. Нас підтримують наші викладачі, проректори університету. Ми їм віримо. Вони будуть з нами до кінця! – коментує Роман Фединяк, студент другого курсу історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка. - Ми скомунікувались з студентами інших університетів. Зараз сюди підтягується «Львівська політехніка». Якщо цей мітинг нічого не дасть, то будемо діяти радикальніше. Будемо їхати на Київ та консолідувати університети з інших міст. В нас з ними є зв’язок. Цього ми просто так не лишимо. Зараз, саме зараз, ми цього не лишимо! Ми будемо діяти до кінця, або буде революція. Це вже точно і обговоренню не підлягає»

Апогеєм мітингу стало виконання молоддю гімну України. Далі молодь зібралась в колону і рушила на площу перед головним корпусом ЛНУ ім. І. Франка. Оперативно зреагувало ДАІ, яке зупинило рух машин, пропускаючи колону. Безпосередньо на площі перед Франковим університетом до студентів вийшов Іван Вакарчук, екс-ректор ЛНУ ім. І. Франка, та висловив цілковиту підтримку акції викладацьким складом університету.

Не обійшлось і без провокації. Зокрема, поруч з мітингом студентів з’явились молодики в масках і намагались розгорнути прапори однієї з політичних сил. Однак студенти не дали їм цього зробити. Також організатори повідомили, що на 16:00 запланований мітинг біля пам’ятника Іванові Франку, а на 19:00 – біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Протестуючі закликають приходити самим та приводити друзів.

comments powered by HyperComments