Напередодні снігопадів центральна влада знову згадала про службу «112»

Катерина Поліщук  |  Вівторок, 19 листопада 2013, 19:47
Українська влада, пам’ятаючи торішні снігопади, вирішила цього року перевірити як готуються до зими у містах та областях. Сьогодні Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул вирішив проінспектувати Львів. Технікою не допоміг, але досвід львівських рятувальний готовий впроваджувати у всій країні. Особливо прискіпливо цікавився станом впровадження Служби «112».
Напередодні снігопадів центральна влада знову  згадала про службу «112»

Зокрема, віце-прем’єр міністра дуже цікавило як працює пілотний проект львівських рятувальників  Служба «112», яка повинна координувати роботу усіх служб порятунку – міліції, рятувальників, пожежників та швидкої. І, головне, чи можна її вже впроваджувати в масштабах всієї країни.

Львівські рятувальники запевнили - служба, повноцінно працює. Однак лише за участі пожежників. Натомість міліцію, швидку, інші підрозділи, які б мали оперативно реагувати на надзвичайні події – потрібно ще інтегрувати. Наразі всі ці служби координуються в ручному режимі. Оператори Служби «112» розпитують потерпілих, що саме сталося і скеровують на місце випадку, при потребі, міліцію, рятувальників, пожежників, медиків, аварійну газову службу тощо. При цьому оператори можуть допомогти іноземцям, адже володіють англійською, німецькою й іншими мовами

«Ми ще раз проаналізували роботу Служби «112» у Львівській області. Напрацювання цієї служби використовуються у всій нашій державі», - резюмував Олександр Вілкул.

Не обійшлося і без пафосу. Віце-прем’єр-міністр разом губернатором Львівщини Олегом Салом вручили сертифікати на службове житло чотирнадцяти сім’ям рятувальників та документи на три нових снігоходи, які передадуть у гірські райони області. Ці снігоходи нещодавно закупили за кошти обласного бюджету.

Нагадаємо, головна мета створення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (Система 112) в Україні –забезпечити єдиний номер виклику «112» для всіх екстрених ситуацій, безкоштовне з’єднання з кожної точки держави з будь-якого доступного телефону. Активне впровадження державної системи «112» відбулося в рамках підготовки та проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» в чотирьох приймаючих містах: Львові, Києві, Донецьку та Харкові. Перед цим 26 серпня 2011 року ВРУ прийняла ЗУ "Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112". В лютому 2012 року Кабмін виділив 452,06 млн грн на створення й впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером "112" в 2012 році. До Євро-2012 Служба «112» повноцінно такі не запрацювала. Хоча у Львові таки тимчасово діяла в основному через наявність операторів, які володіли іноземними мовами і могли переадресовувати повідомлення на інші служби екстреної допомоги (101, 102, 103, 104).

comments powered by HyperComments