Ще раз про проблему Грибовицького сміттєзвалища

Оля Юречко  |  Понеділок, 18 листопада 2013, 14:48
Злободенну тему Грибовицького сміттєзвалища підняли сьогодні у Львові. Зібравши чималу зацікавлену «прес-аудиторію», говорили на тему, яка давно цікавить як владу, так і пересічних львів'ян. Однак, найактуальнішою проблема найбільшого сміттєзвалища Львівщини є для жителів Грибович, які багато років потерпають від того «сюрреалізму», на який перетворилася їх місцевість.
Ще раз про проблему Грибовицького сміттєзвалища

Проблема вирішувалась (чи не вирішувалась, зважаючи на результат) неодноразово. Цього разу, як виявилось, ініціативна група Прес-центру ЛОДА вирішила по-своєму на неї поглянути і провела «не-соціальне» опитування депутатів міської та обласної рад, а також депутатські фракції про екологічне становище міста і навколишньої території. Було зібрана величезна кількість анкет, у яких, як виявилося, більшість респондентів провину за проблеми Грибович покладають, найперше, на міську раду, на другому місці – вина за міськими головами Львова, а значна частина опитаних щиро впевнені, що винні усі: від жителів Львова до українського гаранта конституції.

Розібратися в ситуації, покритикувати анкетні запитання та роз’яснити дійсний стан справ зібралися представники міської та обласної влад Львова, громад та екологічних організацій. Зокрема, Олексій Балицький, голова комісії екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради (фракція ВО "Свобода"), відзначив: «Зосереджувати увагу на одному Гибовицькому сміттєзвалищі не варто, бо треба думати про область у цілому. Інакше ми будемо мати вирішеною одну проблему, але будемо мати її в іншому місці…Хто мав вирішити цю проблему? Думаю, міський голова. Він не до кінця вирішив це питання. Ніхто конкретно і серйозно не приділяв цьому увагу. Другий, хто винен – ЛОДА».

 Голова комісії природокористування, охорони довкілля, благоустрою ЛМР Євген Білінський на пряме запитання: «Яким чином можна вирішити сьогодні проблему Грибовицького сміттєзвалища?» відверто зізнався: «Я знаю, як це можна зробити, однак не знаю, чи хтось захоче до цього долучитися. Маю на увазі іноземних інвесторів. Поки їх нема. Є напрацьованих три-чотири проекти. З іншої сторони нема сьогодні такої громади, яка хоче на своїй території нове сміттєзвалище».

На зауваження про те, що влада не хоче брати на себе відповідальність щодо рекультивації сміттєзвалища, голова Громадськї ради при ЛОДА Зиновій Бермес відзначив: «Досвіду позитивного на Україні нема. Досі наша система базується на полігонному способі захоронення відходів. Він відносно дешевший. Сьогодні Європа відмовилася від полігонного способу, вона дуже береже землю. Ми повинні використати європейський досвід, щоб розв’язати цю проблему».

 

comments powered by HyperComments