Заокеанське мистецтво, родом з України

Наталі Істоміна  |  Понеділок, 18 листопада 2013, 13:10
Нещодавно в Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького відбулося урочисте відкриття експозиції робіт відомого митця – Мирона Левицького. Виставка приурочена до 100-ліття від дня народження митця. Виставка робіт була доставлена з-за океану, тим не менше, належить пензлю українського митця.
Заокеанське мистецтво, родом з України

    Мирон Левицький – відомий український живописець, графік, письменник і журналіст. Закінчив відділ графіки в Академії красних мистецтв у Кракові. Працював художником у львівському видавництві „Батьківщина”, був членом Асоціації незалежних українських митців. У 1949 році виїхав у Канаду, де працював у видавництві Івана Тиктора, у часописі „Комар” та редактором дитячого журналу „Мій приятель”. Свій земний шлях Мирон Левицький завершив за океаном, у місті Торонто, де і був похований.

   Експоновані роботи вперше представлені публіці в Національному музеї у Львові ім. А. Шептицького. Чотири роки тому дружина митця передала роботи у Львів. Поряд із картинами, до уваги поціновувачів мистецтва представлені листівки, обкладинки та ілюстрації до книжок, каталоги персональних виставок та документальні матеріали.

  Оксана Жеплинська, куратор виставки, розповіла, що кожна робота митця – намагання досягнути вершин майстерності. Крім того, у роботах сконцентрована дуже сильна енергетика, яка притягує. У картинах художника відчувається настрій, який він хотів передати.

    Ігор Калинець, відомий український письменник, під час відкриття зазначив, що в експозиції побачив знайоме малярство і графіку 1930-х рр. „Така виставка для душі і роздумів. Роздумів про те, що наше мистецтво таке гарне” – сказав відомий літератор.

Фото: Валерій Шмаков 

Фоторепортаж: http://varta.com.ua/photo/824.html

comments powered by HyperComments