«Стрєлка» Олега Сала з підприємцями видалась трохи загостра

Олекса Олич  |  Субота, 16 листопада 2013, 00:50
14 листопада голова Львівської ОДА Олег Сало вирішив виконати одну з перших своїх обіцянок на новій посаді – зустрітися з представниками середнього та малого бізнесу області, і поговорити. Про життя поточне, про те, як далі жити. А щоб розмова була конкретніша, анонсував участь в ній представників усього букету правоохоронних органів області. Слово генерал-губернатора залізне, тому зустріч призначили в Палаці культури залізничників «Рокс».
«Стрєлка» Олега Сала з підприємцями видалась трохи загостра

Добре пам’ятаючи Олега Сала взірця 2004 року, підприємці мали обґрунтовані підозри, що начальство збирає їх наче овець: щоб ватажок області оцінив перспективи, а присутні чабани з МВС довідалися, з кого і скільки саме потрібно буде стригти «вовни». Не маючи сумнівів, що за останні роки Сало якщо й еволюціонував, то аж ніяк не в кращий бік, підприємці врахували помилки минулого, коли абсолютна більшість з них мовчала і відкуповувалася від тероризування з боку СДПУ (о) руками податківців Сергія Медведчука, а при потребі – і міліції Олега Сала. Цього разу заздалегідь стало відомо - згідно рішення ради Комітету підприємців Львівщини (КПЛ), його представники прийдуть на зустріч організовано і виголосять заяву (абсолютно нелояльного характеру до нового керівника ОДА). Голова КПЛ Ірина Яремко напередодні висловилася чітко і недвозначно: «Зрозуміло, що Олега Сала хвалити з розумних людей ніхто не буде. Ми себе вважаємо розумними людьми».

Генерал-губернатор, який вже зумів відбити атаку обласної ради, тепер планував другим кроком «поставити на місце» людей, які фінансово підтримують опозицію (або можуть це робити в майбутньому). Натякнути, що лояльність та політична пасивність цінується та заохочується, а ось нерозважні вчинки можуть дивовижним чином відбитися на становищі на бізнесі.

Щоб уникнути можливих несподіванок з боку непрогнозованих львів’ян, заходи безпеки були вжиті майже на рівні тих, котрі були при візитах самого Януковича та його зустрічей з партійно-чиновницьким активом у тому ж палаці «Рокс». Ще на під’їздах міліція вибірково перевіряла автомобілі підприємців, вказуючи, що безпосередньо на площу перед палацом в’їзд і паркування заборонені. Виняток робили тільки для машин різнокаліберного керівництва правоохоронних органів. Правда, вивантаживши своїх пасажирів, водії також були змушені від’їжджати та паркуватися де пощастить. На випадок непередбачених ситуацій та несподіваних гостей  довкола роззирався гострозорий спецпідрозділ «Беркут».

//animalworld.com.ua

На зустріч потрапити можна було тільки за спеціальними перепустками (це стосувалося і підприємців, і журналістів). Частину з них охоронці з суворими обличчями просто не пропустили до залу, пояснивши, що потрібно "ось там" зареєструватися. А у вказаному місці їм пояснювали, розводячи руками – процедура реєстрації вже закінчилася. Проте навіть тим, хто потрапив до залу, не всім вдалося знайти для себе вільне місце. Задні ряди були повністю заповнені працівниками МВС (начальством з райвідділів області), ближче до президії розсілися голови райдержадміністрацій. Так що не одному учаснику зустрічі довелося постояти між рядами, усвідомлюючи, що гарантовані місця тільки для справжніх господарів заходу.

Парапідприємницькі  угрупування

//galinfo.com.ua

В президії, крім Олега Сала, розташувалися керівник обласної міліції Олександр Рудяк, прокурор області Олег Василенко та міський голова Львова Андрій Садовий. Навіщо останньому було ганьбитися участю в цьому дійстві, ще й з перебуванням в президії, не зрозуміло. Міг сісти в залі, міг взяти лікарняний і відправити замість себе заступника, чи хоч секретарку. Але для Садового байдуже в якому товаристві перебувати, щоб тільки захід мав характер «статусного».

На початку заходу Сало повідомив, що його мета – зібрати представників бізнесу та контролюючих органів і обговорити проблемні питання (зокрема, щодо об’єктивних перевірок, дозвільних процедур), аби їх «зняти». Очільник області закликав до конкретних зауважень та пропозицій.

Далі виступали підприємці. Розповідали про стан бізнесу, актуальні проблеми, зокрема, про неточні формулювання деяких законодавчих актів, які можуть трактуватись двозначно, що ускладнює ведення бізнесу, про повільний транзит вантажів через українсько-польський кордон.

Мабуть, найгострішим виявився виступ голови Львівської обласної федерації роботодавців, президента Львівської обласної організації Українського союзу промисловців і підприємців  (УСПП)  Івана Ривака.

//galinfo.com.ua

Від місцевого керівника УСПП імені Анатолія Кінаха, який зі своїми «промисловцями і підприємцями» завжди там, де «сила і влада», такого навряд чи сподівалися. З поміж іншого, він виступив на підтримку товарів львівських виробників та розміщення їх у всіх супермаркетах на вигідних умовах, підкреслив, що бізнес на Львівщині постійно наштовхується на перешкоди місцевої влади, а налагодити контакт  з прокуратурою не вдається, вона не відповідає на його запити (Сало наказовим тоном сказав прокурору Львівщини Олегу Василенку співпрацювати з бізнесом). Далі Іван Ривак заявив, що зростає плата за землю для підприємств, грошова оцінка землі у Львові вища, ніж в Одесі та Харкові, і міська рада не сприяє виправленню ситуації, а діє навпаки. Роздратований міський голова Андрій Садовий попросив його бути обережнішим у висловлюваннях, перевіряти інформацію і, у випадку чого, звернутися до правоохоронних органів. Задоволений Сало попросив виступаючого надати інформацію у прокуратуру.

Загалом генерал-губернатор поводив себе все впевненіше, оскільки все відбувалось зовсім не зле. Підприємці побідкалися, господар області публічно дав вказівки правоохоронцям, ті, як люди досвідчені, все зрозуміли правильно. Здавалося, можна дійство поволі завершувати.

Аж тут, вже наприкінці зустрічі, на трибуну піднявся представник Комітету підприємців Львівщини Ігор Маркуць і зачитав заяву КПЛ. Спочатку дісталося Януковичу, який призначенням Сала продемонстрував цинічне нехтування думкою львів’ян і своє ставлення до Львова, яке «було і залишається упереджено ворожим». Далі присутнім нагадали неофіційну біографію самого Сала, а також те, що саме КПЛ разом з усім українським народом творив Помаранчеву революцію, проти якої виступали Сало та його соратники з СДПУ(о). Тому КПЛ оголошує територію підприємств-членів організації вільною від  злочинних розпоряджень цієї влади. І попереджає: у випадку відновлення звичних методів «впливу» бодай до одного з підприємств чи підприємців - членів, КПЛ відповідатиме миттєво, жорстко та адекватно. Наприкінці всіх підприємців, які побудували свій бізнес не на «прогинанні» під владу і бюджетних відкатах, закликали приєднуватися до КПЛ і «максимально розширити територію, вільну від зазіхань реваншистів із СДПУ(о)».

//www.varianty.net

Сало був злегка ошелешений, оскільки вже розраховував, що «стрєлка» завершиться без ексцесів, підприємці, здавалося б, пар у скаргах випустили, запевнення у вирішенні проблем почули. А тут ось такий публічний ляпас, і не від депутатів, а від середовища, яке він звик разом з податківцями Сергія Медведчука тримати в «міцних та дружніх обіймах». Тому, замість того, щоб просто з олімпійським спокоєм почуте «взяти до уваги», почав виправдовуватися. Мовляв, «ніколи не був причетний до того, що ви говорите»,  «в СДПУ (о) ніколи не стояв, в жодній партії не був». І далі: «сьогоднішнє зібрання я ініціював, аби бізнес працював. А ці заяви – ваше право. Я буду допомагати бізнесу, і бізнес теж допомагатиме мені». Ігор Маркуць хотів щось відповісти, можливо, попросити уточнити, як саме бізнес має «помагати» спеціалісту з витрушування ресурсів з підприємців, але Сало вже злегка оговтався, подякував за виступ і попросив: «Давайте не будемо робити хаос і бардак, Я прийшов для того, щоб працювати. А якщо ви хочете висловлюватись так, будь ласка, йдіть на сесію». І вже спокійно закінчив: «Щодо ваших закидів, які ви озвучили, то я вже прес-конференцію провів і все розказав...».

Не помітивши, що генерал-губернатор вже взяв себе в руки (чи зробивши враження, що не помітив), за нього вступився начальник міліції Олександр Рудяк: «Давайте політичні розбірки виносити за межі наших зібрань такого роду. Є політичні партії, політичні майданчики – будь ласка. Збурити ситуацію просто. Дайте людині працювати». І швиденько додав: «Я не тисну, а просто закликаю».

Після закінчення зустрічі один з підприємців зі сміхом згадував: «Казав Сало, що коли прийшов в область, то влада нам вже «дали» 59 мільйонів. Якщо більш-менш нормальному Шемчуку грошей не давали, а Салу відразу дали… То, може, для нашої області краще на губернатора взагалі якусь симпатичну молоденьку дівчинку? Їй би точно більше дали, чим Салу». І важко не погодитися з іронічною думкою представника бізнес-сегменту львівської громади.

 

comments powered by HyperComments