«Нічого не вирішено» Клауса Штека: апеляція до глядача

Оля Юречко  |  Четвер, 14 листопада 2013, 15:24
Як донести ідею до пересічного глядача? Як змусити його задуматися про проблеми, що існують навколо, забувши про щирий український принцип «моя хата скраю»? Як проаналізувати сучасні події і осмислити їх по-новому? Відповіді на ці запитання дає виставка Клауса Штека «Нічого не вирішено», яку презентує у Львові Форум видавців.
«Нічого не вирішено» Клауса Штека: апеляція до глядача

В офіційному релізі до виставки вказано, що «неспокій завжди був для Клауса Штека першим обов’язком громадянина». Нині митець працює у графіці, в карикатурі, є президентом Академії мистецтв у Берліні. З 80-х рр. минулого століття він тримає німецьке суспільство «в тонусі» завдяки своїм гострополітичній сатирі та екологічній карикатурі, які втілює завдяки фотомонтажу.

Виставка плакатів, яка експонується у Національному музеї у Львові демонструє набір універсальних політичних та екологічних проблем, що існують сьогодні. Особливо актуально сприймаються плакати в контексті українських реалій. Так, наприклад, одна із робіт Клауса Штека називається «Німецький змішаний ліс» і зображує штрих-код на місті вирубаного лісу. Символіка цієї роботи дуже проста: вирубка лісів напряму залежить від соціального замовлення, яке є, часом, неконтрольованим у своїх апетитах, а, отже, веде до незаперечного краху. Інше зображення,  яка є гострою сатирою на споживацьке ставлення до природи, це «законсервовані» земні кулі під назвою «Новий урожай».

До сьогодні відомий митець, у минулому видавець та юрист, вірить у можливість вплинути своєю думкою та творчістю на критичні суспільно- політичні моменти. Його критично-контраверсійні роботи демонструють екологічні, соціальні, політичні, культурні проблеми універсального характеру. Плакати Клауса Штека важко не помітити чи проігнорувати – вони мимоволі притягують твою увагу. І це найперше завдання митця, адже з тотального нерозуміння та ігнорування розпочинаються усі проблеми. Злободенні теми, що їх відтворює митець у своїх роботах спонукають до критичного аналізу та однозначних висновків, на які тонко натякають влучні назви-коментарі автора.

comments powered by HyperComments