Штрихи до музичного портрету Львова

Наталі Істоміна  |  Субота, 9 листопада 2013, 16:50
У рамках проекту «110 років Музикальної кам’яниці» 8 листопада була відкрита виставка «Штрихи до музичного портрету Львова». Виставка відкрита у кав’ярні „Штука” і присвячена музичним діячам першої половини ХХ ст., чиє життя і творчість пов’язані зі Львовом. Джерелом матеріалів для експозиції стали фонди Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької і приватної колекції львів’янина, молодого колекціонера Олександра Москаленка.
Штрихи до музичного портрету Львова

    Львів має славу мультикультурного міста. Такий статус має серйозне підґрунтя , адже „музичний портрет” міста також можна назвати мультикультурним. Із музичним аспектом життя міста Лева пов’язані, якщо не життя, то творчість багатьох світових митців.

    Серед найяскравіших музичних постатей, які мають безпосередній зв'язок зі Львовом – це польський композитор Мартін Леополіта, австрієць Франц Ксавер Моцарт, німецький теоретик музики Філіп Кірнбергер, польський музикант Юзеф Ельснер, скрипаль Кароль Ліпінський. Серед відомих українських митців – співаки Соломія Крушельницька, Олександр Мишуг, Модест Менцинський, Михайло Голинський, Іра Маланюк, композитори Станіслав Людкевич, Василь Барвінський, Остап і Нестор Нижанківські, Микола Колесса, піаністи Володимир Божейко, Любка Колесса, Галя Левицьаї, Роман Савицький.

    Ірина Криворучка, головний хранитель фондів Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької розповідає, що виставка представляє українських музичних діячів імена яких пов’язані зі Львовом, життя і праця яких пройшла у Львові і матеріали цих людей. Колекція музею ім. Соломії Крушельницької є надзвичайно велика. Це більше 20 тис. одиниць збереження, і одна із найбільших збірок персоналій, які представляють відомих представників української музичної культури не лише в українському контексті. Матеріали пов’язані із історією світового музичного мистецтва. В іноземній літературі про Соломію Крушельницьку говорять як про одну з найкращих співачок першої половини 20 століття.

    „Музей розташований у музикальній кам’яниці. Це колишній будинок Соломії Крушельницької. Якраз цього року виповнюється 110 років  з того часу, коли Соломія стала власницею цього будинку. Вона його купила восени 1903 року. Співачка мешкала в Італії, але у Львові, куди вона часто приїжджала провідати родину або з виступами, вона вирішила купити будинок. Цей будинок вона купила для себе і своєї родини. Якраз коли це сталося львівська газета „Діло” писала, про те, що ми вітає Соломію Крушельницьку з тим, що вона стала повноправною горожанкою міста Львова. З огляду на славетну власницю цей будинок почали називати „музична кам’яниця”. Тому і наш проект називається „110 років музикальній кам’яниці” – зазначає п. Ірина Криворучка.

    Основну мета виставки п. Ірина сформулювала як популяризацію життя і праці Соломії Крушельницької в контексті Львова і його музичної культури. Також, це популяризація діяльності самого музею ім. Соломії Крушельницької і активізація досліджень в історичному і сучасному контексті. Виставка також покликана представляти галицьку столицю як одне із міст цікавих музичних туристичних маршрутів.”

    Проект «110 років Музикальної кам’яниці» завершується 15 листопада конференцію, яка присвячена історії вулиці Соломії Крушельницької. У конференції братимуть участь відомі львовознавці, а також працівники музею, які підготували матеріали, що пов’язані з історією вулиці та її мешканцями.

Фото: Ірини Криворучки та із сайту list.lviv.ua

comments powered by HyperComments